Peter Handzuš Rôzne

Neprejazdná je iba cesta medzi Šuňavou a Štrbou

Na viacerých úsekoch ciest Prešovského samosprávneho kraja sa aktuálne nachádza utlačená vrstva snehu. Situáciu v doprave môže vodičom skomplikovať aj vietor, ktorý spôsobuje vytváranie snehových jazykov. Jedinou neprejazdnou trasou na území PSK je

„Aktuálne sneží v okolí Sniny, Lipian, Starej Ľubovne, Svidníka a Vranov nad Topľou. Fúkanie vetra evidujeme v okolí Bardejova, Prešova a Popradu,“ informoval TASR analytik dopravy Správy a údržby ciest PSK Tomáš Lažo.

Ako dodal, cesty I. triedy sú po chemickom posype mokré. Vodiči sa však môžu stretnúť na ceste I/77 Obručné s utlačenou vrstvou snehu až do troch centimetrov (cm), na horských priechodoch Vernár a Podspády až do piatich cm. Kašovitá snehová vrstva s hrúbkou do jedného cm sa nachádza aktuálne na ceste I. kategórie pri Snine a Lipanoch, do dvoch cm v okolí Starej Ľubovne.

Na úsekoch II. triedy v oblasti Vysokých Tatier, Magury a Červeného Kláštora evidujú cestári vrstvu ujazdeného snehu až do piatich cm. Kašovitá vrstva do dvoch až troch cm pokrýva úseky ciest pri Bardejove a v medzilaboreckom okrese pri Palote a Čertižnom. Na trasách III. triedy sa môže vyskytovať utlačený sneh od jedného do piatich cm.

Snehové jazyka sa vytvárajú v Bardejovskom okrese na ceste I/77 Zborov – Hutka a v okolí Cigeľky i Hertníka. V Sabinovskom okrese ide o trasy pri Ražňanoch a Bajerovciach. Vytvárajú sa aj v okolí Tatranskej Štrby a v okrese Stará Ľubovňa pri Pustom Poli.

„V súvislosti so zlepšením poveternostných podmienok sme odvolali o 09.00 h prvý situačný kalamitný stupeň pre oblasť Poprad. Jedna z ciest medzi Štrbou a Šuňavou je ešte uzavretá, ale dnes budeme pracovať na jej sprejazdnení snehovou frézou,“ uzavrel Lažo.

Teploty na území Prešovského kraja sa momentálne pohybujú v rozmedzí od mínus 16 stupňov Celzia v Tatranskej Štrbe až po mínus 1 stupeň vo Vranove nad Topľou.

Text + Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM