Monika Vengrínová Kultúra

Neprofesionálni fotografi súťažia už desiatky rokov. Ich diela majú dušu i myšlienku

Súťažná prehliadka Podtatranská fotografia sa traduje už tri desiatky rokov. Ide o postupovú súťaž neprofesionálnych fotografov z okresov Poprad, Kežmarok a Levoča. Tento rok súťažilo šesťdesiat fotografií, bodoval i jedenásťročný chlapec.

Ilustračný obrázok k článku Neprofesionálni fotografi súťažia už desiatky rokov. Ich diela majú dušu i myšlienku
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Prihlásených bolo desať autorov so šesťdesiatimi fotografiami v kategórii farebná a čiernobiela fotografia bez zadania témy. Fotografi súťažili vo vekových kategóriách do šestnásť, do dvadsaťjeden a nad dvadsaťjeden rokov. Tohtoročná prehliadka sa uskutočnila bez ďalšej zaujímavej kategórie, ktorou je audiovizuálne dielo. Nakoľko je náročnejšie na spracovanie, nie je veľmi rozšírené a do súťaže tento rok žiadnym autorom prihlásené nebolo.

Zaujal i jedenásťročný fotograf

„Postupom času to vnímam tak, že prechod na digitalizáciu fotiek so sebou prináša zväčšené finančné nároky, preto nám vypadáva dosť mladých autorov. Je to ale na striedačku, niektoré roky nám práce do súťaže nedodajú naopak starší renomovaní fotografi. Tento rok sme napríklad ocenili mladého, len jedenásťročného autora z fotografického krúžku v Kežmarku. Objavujú sa nám tak aj nové tváre, i keď je pravda, že v menšom počte, ale stále máme čím zaplniť túto sálu. A myslím si, že aj tá kvalita je na pomerne slušnej úrovni,“ zamýšľa sa nad situáciou Vladimír Vlado, metodik Podtatranského osvetového strediska, ktorý má na starosti výtvarníctvo a neprofesionálnu fotografiu.

Do súťaže sa mohol zapojiť ktokoľvek zo spomínaných okresov, kto fotografuje neprofesionálne pre vlastné potešenie. Dôležité je, aby ho fotografovanie bavilo a aby si dal záležať. Uspeli však len tí, ktorých fotografie majú dušu a myšlienku.

Výstava súťažných fotografií potrvá do 26.apríla

„Cvakať foťákom vie dnes každý. Fotografia, ktorá nás preto zaujme len vtedy, keď má myšlienku a je tam nejaká tá iskra. Napríklad krajinkári, ktorých síce ubúda, ale ich diela stoja za to, si musia na ten daný moment jednoducho počkať. Štylizovaný portrét naopak musí autor naštylizovať, musí vedieť čo, alebo koho tam chce mať. Fotografia jednoducho musí mať nejaký náboj, výpovednú hodnotu v tom ktorom svojom zameraní, musí z nej byť jasné, čo ňou chcel autor zachytiť,“ vysvetľuje hodnotu fotografií Vlado.

Trojčlenná porota tak napokon ocenila ôsmich autorov, ktorých kolekcie fotografií postupujú ďalej do krajského kola s vierou, že aspoň niektorým sa podarí uspieť aj na celoslovenskej úrovni tak, ako tomu bolo po minulé roky. Zvyšní dvaja neocenení autori získali čestné uznanie. Všetky fotografie budú vystavené v priestoroch Podtatranského osvetového strediska v Spišskej Sobote do 26.apríla.

Podtatranská fotografia 2013
39
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM