RYB Rôzne Správy

NEUNIESOL výsledky volieb? Popradský poslanec Skokan radí OSEKAŤ volebné práva ľudí

Zatiaľ čo víťaz prezidentských volieb Peter Pellegrini sa do kresla v Grasalkovičovom paláci prebojoval zrejme aj vďaka slovám ako pokoj a mier, tak tesne po voľbách sa zdá, že je spoločnosť ešte viac polarizovaná.

Ilustračný obrázok k článku NEUNIESOL výsledky volieb? Popradský poslanec Skokan radí OSEKAŤ volebné práva ľudí
Zdroj: Dnes24.sk

Bývalý hokejista a reprezentant Dávid Skokan len pár hodín po výsledku prezidentských volieb (7.4.2024) zverejnil ako poslanec MZ Poprad na sociálnej sieti kontroverzný status. Skokan je kandidát KDH na europoslanca.

Chce prekopať právo voliť?

V ňom (aj s výraznými gramatickými chybami) síce nie priamo, ale napáda voličov Petra Pellegriniho. Evidentne nespokojný s výsledkom volieb poslancom Národnej rady SR navrhuje „rozumnú vec“, aby sme sa ako krajina pohli vpred:

„Voliť môže človek od 23 do 70 rokov, voliť môžu ľudia iba po skončení strednej školy s maturitou, voliť nemôžu ľudia, ktorí sú odsúdení,“ navrhuje Skokan, kto by mal či nemal právo voliť. A ako ďalej „podčiarkuje“, toto nie je diskriminácia.

Zdá sa, že práve tí, ktorí by sa mali postarať o utlmovanie vášní v spoločnosti a prijať fakt, že voľby dopadli ako dopadli (čo bolo demokratické vyjadrenie vôle oprávnených voličov, ktorí sa ich zúčastnili), ich rozdúchavajú najviac. A zároveň teraz jeden z tých, ktorí idú bojovať o hlasy voličov v eurovoľbách, šokuje obsahom svojho statusu. Mimochodom, status už na sociálnej sieti zmazal.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Status poslanca MZ Poprad Dávida Skokana
2
Galéria

Nenávisť v spoločnosti

Poslanca Skokana, ktorý ešte na záver statusu sarkasticky zablahoželal novému prezidentovi k zvoleniu, sme oslovili s otázkami, či je v tejto polarizovanej dobe vhodné napádať voličov, či už jednej alebo druhej strany. Keďže do eurovolieb kandiduje za KDH, pýtali sme sa ho, či takto ladený status „kopíruje“ kresťanské hodnoty o vzájomnom rešpekte a úcte. Poslanec na naše otázky do redakčnej uzávierky nereagoval.

Kam vedie polarizácia spoločnosti sme videli napríklad včera, kde sme písali o tom, že poslanec za stranu SMER-SD Erik Kaliňák bol pri vychádzke so psom vulgárne napadnutý aj so svojou manželkou neznámym útočníkom.

Atmosféra na Slovensku je aj podľa dosluhujúcej prezidentky Zuzany Čaputovej aj po voľbách poznačená nenávisťou. „Zastavme to, prosím, skôr, ako sa nám to vymkne spod kontroly,“ vyzvala.

Za neprijateľné označila ponižovanie, dehumanizáciu, vulgárne nadávky na ulici a nenávistné komentáre na sociálnych sieťach smerované verejne známym osobnostiam, novinárom, športovcom, politikom len pre nesúhlas s ich postojom alebo prácou.

„Osobitne nebezpečné a odsúdeniahodné je podnecovanie k takémuto konaniu z pozície politickej moci,“ podotkla. Hlava štátu tiež vyzvala ľudí, aby sa oslobodili od potreby na všetko reagovať. „Slovné útoky nemajú konca, podnecujú sa navzájom. Majme silu pretrhnúť túto reťaz hnevu,“ uviedla.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM