Monika Vengrínová Rôzne

Nové bývanie pre mladé rodiny: V Tatranskej Lomnici pribudlo ďalších 48 bytov

Dopyt po bývaní v nájomných bytoch mesto Vysoké Tatry pokrylo ďalšími dvoma bytovými domami. V nich nájde svoje bývanie 48 predovšetkým mladých rodín. Dnes im kľúče od ich nových domovov slávnostne odovzdal primátor Ján Mokoš.

Ilustračný obrázok k článku Nové bývanie pre mladé rodiny: V Tatranskej Lomnici pribudlo ďalších 48 bytov
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Dva nové bytové domy Breza a Borovica tak majú od dnešného dňa svojich nájomníkov, pričom štyridsať bytov je dvojizbových a osem bytov jednoizbových. Základ projektov je obdobný ako v prípade neďalekého bytového domu Lipa. Fasáda je rovnaká, akurát vo vnútri sa podmienky prispôsobili ešte viac dopytu. Na najvyššom podlaží v Lipe sú dva dvojizbové veľké byty, ale v nových bytovkách je aj posledné podlažie štandardné.

Náklady sa vyšplhali na 1,86 milióna eur

„V tejto mestskej časti máme už päť nájomných bytových domov, ale v rámci mesta Vysoké Tatry je ich už deväť, ktoré sa nám počas desiatich rokov podarilo vybudovať. Verím, že práve tu, pod úpätím Lomnického štítu, našim spoluobčanom pomôžeme takýmto spôsobom naštartovať novú životnú etapu,“ netajil spokojnosť Ján Mokoš, primátor mesta Vysoké Tatry.

S výstavbou objektu sa začalo v roku 2012, práce však museli byť prerušené, keďže sa vyskytli problémy s podložím. „Museli sme dať urobiť dodatočný geologický prieskum. V jednej časti sa nachádza rašelinové podložie, takže, ak sme chceli zabrániť sadaniu stavby, bolo potrebné urobiť pomerne náročné technické zabezpečenie. Práce bolo možné obnoviť až v roku 2013,“ vysvetľuje sedemmesačné meškanie stavby Jozef Gál, vedúci oddelenia investičnej činnosti, opráv a údržby mesta Vysoké Tatry.

Náklady boli vyrátané na necelých 1,86 milióna eur. Financovanie bolo kryté úverom zo Štátneho fondu rozvoja bývania vo výške 1,3 milióna eur a dotácie ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja 343 tisíc eur. Mesto sa podieľalo na jeho výstavbe čiastkou vyše 222 tisíc eur.

S ďalšími nájomnými domami sa v blízkej dobe nepočíta

K bytom boli vybudované aj parkovacie plochy, ktoré zodpovedajú štandardom, to znamená, že pre každú bytovú jednotku je minimálne jedno parkovacie miesto. Keďže sa predpokladá, že byty budú predovšetkým slúžiť mladým rodinám, vyrástlo tu aj pieskovisko s preliezkami.

„Aj keď sa pred rokmi plánovalo, že by sme tu mohli vybudovať ďalšie dva bytové domy, v najbližšej dobe o tom neuvažujeme. Do budúcna to nevylučujem, ale momentálne sme zhruba pokryli dopyt našich obyvateľov o bývanie v nájomných bytoch,“ povedal na záver primátor mesta.

Nové nájomné byty v Tatranskej Lomnici
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM