Peter Handzuš Rôzne

Nové cyklistické trasy by mali prepojiť viacero podtatranských obcí

Prvým projektom Občianskeho združenia (OZ) ProTatry, ktoré len nedávno vzniklo v tatranskom regióne, je PRO BIKE AREA.

Ide o projekt cyklotrás, ktorý rieši vzájomné logické prepojenie obcí Veľká Lomnica, Stará a Nová Lesná, Mlynica, Veľký Slavkov a mesta Vysoké Tatry. Dôraz sa bude pritom klásť na vzájomné spojenie miestnych atrakcií, prevádzok a služieb.

„V rámci tohto projektu sme spustili prvú fázu, do jednej mapy sme zakomponovali pod spoločným názvom šesť susedných katastrálnych území, v ktorých sa vyznačili už existujúce cyklotrasy," vysvetlil predseda predstavenstva OZ ProTatry Ladislav Raček. Snahou je nájsť logické možnosti vzájomného prepojenia obcí po prevažne poľných cestách a chodníkoch. Niektoré trasy sú už naznačené a budú predmetom konzultácií s miestnymi samosprávami a prevádzkami.

Zhotovenie štúdie financovalo OZ ProTatry z vlastných finančných prostriedkov zakladajúcich členov. Práce v ďalšej etape by mali byť kryté už z členských príspevkov, združenie sa však chce uchádzať aj o zdroje z rôznych grantov, nadácií a fondov. Tento projekt je podľa starostu Veľkej Lomnice Petra Dudu konkrétnym príkladom riešenia prospešného pre cestovných ruch, obyvateľov i samosprávu.

„Je to spojenie zdravého životného štýlu, možnosti obohatiť sa o nové vedomosti o regióne, krok k rozvoju cestovného ruchu a služieb, znamená však tiež nové možnosti a príležitosti pre pohyb pracovnej sily v regióne," konštatoval Duda. Združenie sa inšpirovalo projektom Belianske Tatry – spolu a bližšie, vďaka ktorému sa vybudovala cyklistická trasa zo Spišskej Belej do Tatranskej Kotliny. Reaguje tiež na aktuálny trend, podľa ktorého je bicyklovanie najrýchlejšie rastúcim turistickým segmentom v Európe.

„Som presvedčený, že náš projekt ako rekreačná horská cyklistika môže byť pri dobrom manažmente významným zdrojom miestneho rozvoja cestovného ruchu, a tým aj vidieckeho ekonomického rozvoja, napríklad generovaním nových pracovných príležitostí," dodal Raček. Vybudované cyklotrasy by mali slúžiť tak miestnym obyvateľom, ako aj návštevníkom Vysokých Tatier.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM