Peter Handzuš Samospráva

Novinka v Spišskej Belej: Za informácie o čiernych skládkach budú odmeňovať

Aj v meste Spišská Belá v kežmarskom okrese sa stretávajú s problémom nelegálnych skládok odpadu. Miestna samospráva tak chce tieto miesta častejšie monitorovať pomocou mestskej polície a v niektorých lokalitách chce osadiť aj dočasné kamery.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Spišskej Belej: Za informácie o čiernych skládkach budú odmeňovať
Foto: Slávka Kellová

„Takýchto páchateľov budeme pokutovať najvyššími možnými pokutami a zároveň budú musieť aj tak odpad umiestniť na skládku odpadov. Mnohokrát však bez svedkov nevieme usvedčiť takýchto páchateľov,“ konštatoval primátor Štefan Bieľak.

Zároveň vyzval občanov, aby na nelegálne skládky nielen upozorňovali, ale aby poskytli informácie aj o osobách, ktoré ich majú na svedomí. Každému oznamovateľovi, ktorého informácia bezprostredne povedie k potrestaniu konkrétneho páchateľa takéhoto priestupku, potom samospráva vyplatí odmenu do výšky 50% z hodnoty pokuty, ktorú páchateľ zaplatí.

„Tieto informácie môžu občania oznámiť na mestskej polícii, alebo na nestskom úrade,“ zdôraznil Bieľak. Každý obyvateľ mesta Spišská Belá má možnosť sa odpadu zbaviť legálnym spôsobom, buď ho zhodnotiť alebo umiestniť na legálnu skládku odpadov, ktorá je priamo v meste.

„Komunálny odpad zbierame od všetkých a bez množstvového limitu. Okrem toho funguje v našom meste triedený zber odpadu, kde sa určitý odpad bezplatne zbiera v určitých intervaloch. Zároveň funguje aj zberný dvor v areáli Mestského podniku na Továrenskej ulici. V prípade stavebného odpadu, prípadne čistej stavebnej sutiny alebo prebytočnej zeminy je možné takýto druh odpadu v niektorých prípadoch aj bezplatne zhodnotiť,“ vymenúva možnosti ako sa zbaviť odpadu legálne Bieľak.

Poradia vám na radnici

Napríklad prebytočnú nekvalitnú zeminu alebo čistú stavebnú sutinu vie samospráva spravidla použiť na zásypy rôznych miest alebo stavieb. „Len treba kontaktovať zodpovedné osoby, t. j. najlepšie kontaktovať mestský úrad a pýtať sa na možnosť ako naložiť s odpadom, ktorého sa potrebujete zbaviť,“ upozornil primátor.

Zamestnanci mestského úradu zvážia momentálne možnosti a následne občanom poskytnú potrebnú informáciu. Tak predídu možným problémom a prípadným pokutám a následne odstráneniu tohto odpadu na riadenú skládku odpadov.

„Vzhľadom na uvedené sa pýtam, prečo odpad končí na miestach, ktoré nie sú na to určené, ak majú občania takéto možnosti,“ uzavrel Bieľak. Mesto sa zároveň rozhodlo označiť miesta s výskytom nelegálnych skládok odpadu veľkými informačnými tabuľami s textom, ktorý upozorňuje na to, že tieto miesta nie sú určené na nelegálne uskladňovanie odpadu a na koho sa môžu občania obrátiť v prípade, že sa chcú zbaviť nejakého materiálu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM