Peter Handzuš Rôzne

Nový grafikon: Do Ľubovne len polovica vlakov

Návrh nového grafikonu pre osobnú železničnú dopravu pre roky 2012-2013 je pre podtatranský región i pre celý Prešovský kraj neprijateľný. Návrh nového grafikonu počíta z redukciou vlakových spojov v osobnej doprave na trati Poprad - Stará Ľubovňa až

„Rokovania, ktoré sa uskutočnili na úrovni PSK, ako aj na úrovni Regionálneho združenia tatranských a podtatranských obcí s kompetentnými orgánmi, boli v konečnom dôsledku neúspešné. Návrh nového grafikonu počíta z redukciou vlakových spojov v osobnej doprave na trati Poprad – Stará Ľubovňa až na polovicu počtu spojov,“ informoval primátor mesta Spišská Belá Štefan Bieľak, ktorý je zároveň členom zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kra­ja.

Tento výpadok však nebude nahradený nijakými novými autobusovými spojmi. „Rešpektujeme ekonomický rozmer tohto problému, ale treba zohľadniť aj iné rozmery, a najmä treba hľadať možnosti ako dopravu na uvedenej trati opätovne zefektívniť a neuspokojiť sa len s tvrdením, že ľudia necestujú, resp. cestuje ich málo, preto sa rušia spoje,“ zdôraznil Bieľak.

Takýto návrh grafikonu je podľa neho scenárom na postupnú úplnú likvidáciu osobnej vlakovej dopravy na tejto trati. „Príčin, prečo je to tak, je určite viacero. Žiaľ, neskúmajú sa príčiny, ale riešia sa už len dôsledky,“ dodal.

Najpodstatnejšie čo treba urobiť je podľa primátora Spišskej Belej pripraviť návrh tzv. integrovanej verejne dopravy, v prípade spomínanej trate vlakovej a autobusovej dopravy. **„Bez toho to rozhodne nepôjde, nakoľko každý prepravca si, pochopiteľne, bude obhajovať a chrániť svoje záujmy,“ **upozornil Bieľak.

Vzhľadom na uvedenú redukciu spojov je tiež otázne, či od decembra zostanú nové vlakové súpravy, tzv. modré vláčiky, na tejto trati, alebo dôjde k ich presunu na inú trať. Na trať medzi Popradom a Starou Ľubovňou by sa tak vrátili staré „červené motoráčiky“. „Taká snaha už tu bola, avšak aj vďaka tlaku regiónu, miestnej štátnej správy, obvodných úradov a samosprávy, bola zatiaľ odložená. Nevedno však dokedy,“ konštatoval Bieľak.

PSK je taktiež nespokojný s predloženým návrhom tohto grafikonu. Svojimi stanoviskami to už skôr potvrdil predseda PSK Peter Chudík. Negatívne to hodnotila aj komisia dopravy pri zastupiteľstve PSK. Nakoniec i samotní poslanci zastupiteľstva PSK na svojom ostatnom zasadnutí dňa 28. augusta vyjadrili jednomyseľný nesúhlas s predloženým návrhom grafikonu.

Poslanci vo svojom uznesení požadujú od Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR i od Železničnej spoločnosti Slovensko ponechanie doterajšieho grafikonu, t.j. počtu vlakových spojov až do komplexného vyriešenia toho problému. Poslanci PSK zároveň podporili petície obyvateľov kraja i podtatranského regiónu za zachovanie regionálnej osobnej vlakovej dopravy na území PSK.

Nový grafikon by mal platiť od decembra 2012.

Poprad24/tasr Foto: Marián Handzuš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM