Správy

Ochranári s dôrazným upozornením: V Tatrách je pyrotechnika zakázaná, radšej skúste TOTO

Za použitie pyrotechniky počas Silvestra hrozí v národnom parku až trojtisícová pokuta. Ochranári prišli s kreatívnou výzvou.

Ilustračný obrázok k článku Ochranári s dôrazným upozornením: V Tatrách je pyrotechnika zakázaná, radšej skúste TOTO
Zdroj: pixabay.com

Koniec roka je každoročne spojený s oslavami príchodu toho nasledujúceho. Podľa ochranárov však ohňostroje, hlučná zábavná pyrotechnika, hlasná hudba, verejné obecné či mestské ohňostroje, ale aj tie súkromné a používanie zábavnej pyrotechniky premenia na jednu noc krajinu na „vojnovú zónu“ plnú výbuchov a svetelných efektov.

V tejto súvislosti preto apelujú na všetkých návštevníkov Tatier, ale aj mimo nich, aby oslávili príchod Nového roka s pokorou a s ohľaduplnosťou voči všetkým živým tvorom.

Ďakujeme za nič

Pokúsme sa byť nesebeckí a využime peniaze namiesto nákupu pyrotechniky na iné zmysluplné činnosti, ktoré týmto nemým tváram, naopak, pomôžu,“ vyzývajú ochranári zo Správy Tatranského národného parku (TANAP).

Združenie cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry v tejto súvislosti nedávno spustilo kampaň. „Všetky zvieratá Vysokých Tatier a rovnako i domáci miláčikovia ďakujú všetkým za nič. Za žiadne ohňostroje, za žiadne petardy ani hluk. Nepotrebujú nič iba pokoj a ticho tatranského lesa,“ uviedla riaditeľka združenia Lenka Rusnáková.

Upozornila, že používanie pyrotechniky, nielen počas Silvestra, je pre divé aj domáce zvieratá stresujúce a okrem toho je na území TANAP zakázané. Podobné oslavy škodia svojím hlukom i svetelnými efektami a tiež znečisťovaním prírodného prostredia.
Zvieratá majú veľmi citlivý sluch a skalné steny i dlhé tatranské doliny poskytujú dobré podmienky na šírenie a zosilňovanie zvukových efektov. Preto dochádza k zraneniam alebo usmrteniam zvierat, keď sa snažia uniknúť pred zdanlivým nebezpečenstvom,“ objasnila Rusnáková.

Skúste hashtagy

Podporiť Silvester bez petárd môže verejnosť tichou oslavou Nového roka 2022, zdieľaním, preposielaním a používaním hashtagov na sociálnych sieťach – #silvesterbez­petard, #tatrybezpetard #vysoketatrybez­petard.

Na zákaz používania pyrotechniky v národných parkoch (NP)a chránených krajinných oblastiach (CHKO) upozorňuje aj Ministerstvo životného prostredia SR. „V prípade používania pyrotechniky v územiach s tretím a vyšším stupňom ochrany fyzickým osobám hrozí podľa zákona o ochrane prírody a krajiny pokuta do výšky 3319 eur a podnikateľom a právnickým osobám do 9958 eur. V území s druhým stupňom ochrany je na použitie pyrotechniky potrebný súhlas orgánu ochrany prírody,“ zdôraznil envirorezort.

Používanie pyrotechniky bolo doteraz na Zelenú linku MŽP hlásené napríklad v CHKO Biele Karpaty, NP Malá Fatra či v Nízkych Tatrách.

Silvester bude iný:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM