Martin Sýkora Správy

Ťažká noc cestárov, jedna cesta stále neprejazdná: Technika je stále vonku

Po snežení a silnom vetre sa cestárom postupne podarilo sprejazdniť všetky cesty v okrese Poprad. Výnimkou ostáva tradičný úsek zo Štrby, kadiaľ autom neprejdete.

Ilustračný obrázok k článku Ťažká noc cestárov, jedna cesta stále neprejazdná: Technika je stále vonku
Foto: Martin Golein Tatry-SOS

Streda komplikovala dopravu

Cesta v smere z obce Štrba do Šuňavy v okrese Poprad je z dôvodu silného vetra, sneženia a tvorby snehových závejov uzatvorená. V stredu fúkal silný vietor od 50 do 100 km/h, na cestách sa nachádzalo od dvoch do desiatich centimetrov čerstvého snehu.

„V teréne sa nachádza 20 sypačov, šesť nakladačov a štyri traktory,“ doplnil riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla.

Podľa jeho slov boli najviac postihnuté cesty pri Tatranskej Štrbe, v Poprade smerom na Kvetnicu a Starý Smokovec, od Podbanského v smere do Starého Smokovca, v okolí Mengusoviec, Lučivnej, Mlynice, Spišskej Teplice a v okrese Kežmarok pri Slovenskej Vsi, Lendaku a Veľkej Lomnici.

Snehová kalamita na cestách 01/2017
4
Galéria
Foto: Martin Golein Tatry-SOS

Štvrtok priniesol ukľudnenie situácie

Cesta v smere z obce Štrba do Šuňavy v okrese Poprad je z dôvodu silného vetra, sneženia a tvorby snehových závejov naďalej uzatvorená. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pre oblasť Poprad Marián Barilla potvrdil, že naďalej je na cestách pod Tatrami vyhlásený prvý situačný stupeň pre okresy Poprad a Kežmarok.

„Silný vietor a sneženie pretrvávalo aj počas nočných hodín, nad ránom na väčšine územia prestalo snežiť,“ priblížil aktuálne podmienky pod Tatrami Barilla.

Na viacerých úsekoch ciest sa nachádza od dvoch do päť centimetrov utlačeného a kašovitého snehu. V dôsledku silného vetra sa miestami tvoria snehové jazyky a záveje. Počas noci sa v dôsledku mínusových teplôt na viacerých miestach vytvárala aj poľadovica. „V teréne sa nachádza 28 strojov na údržbu ciest,“ doplnil.

Podľa jeho slov sneh pretrváva najmä vo Vysokých Tatrách, kde fúka silný vietor, v dôsledku čoho sa tvoria snehové jazyky a záveje. „So sprejazdnením cesty zo Štrby do Šuňavy začneme, keď sa ustáli počasie a nebude fúkať silný vietor,“ vysvetlil Barilla.

Aktuálnu situáciu môžete sledovať na zjazdnost.sk.

Zdroj: TASR

Vietor stále robí vrásky

Jaroslav Štofko zo Správy a údržby ciest PSK uviedol, že na cestách v okrese Kežmarok a Stará Ľubovňa fúka nárazový vietor, miestami sa vyskytuje silné sneženie, viditeľnosť je znížená a na cestách sa tvoria snehové jazyky a záveje.

Počas stredy 4. januára sa inertným materiálom v oblasti Popradu posypalo 912 kilometrov a ďalších 1370 kilometrov ciest soľou. V lokalite Starej Ľubovne to bolo 793 kilometrov ciest inertným materiálom a 580 kilometrov soľou. Podľa Štofka bolo v Prešovskom kraji počas stredy nasadených 110 mechanizmov, ktoré pluhmi odhrnuli sneh na 11.873 kilometroch ciest. Z toho najviac, 3907 kilometrov, bolo v lokalite Popradu, kde bolo zároveň nasadených 28 mechanizmov na údržbu ciest.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM