Peter Handzuš Iné športy

Okres Poprad má dobrých hasičov. Preverilo ich taktické cvičenie

Dobrovoľní hasiči Popradského okresu sú rozdelení do štyroch okrskov. Okrsok č. 4, ktorý tvoria obce Hornádskej doliny organizuje každoročne množstvo akcií najmä hasičských súťaží pre dospelých, dorast i mladých hasičov, aby čo najviac priblížili verejnosti svoju činnosť.

Ilustračný obrázok k článku Okres Poprad má dobrých hasičov. Preverilo ich taktické cvičenie
Zdroj: Dnes24.sk

V tomto okrsku majú aj tradíciu, že jedna zo siedmych obcí okrsku usporiada taktické cvičenie pre celý okrsok. Tento rok pripadla táto významná úloha Dobrovoľnému hasičskému zboru v Hranovnici, ktorého predsedom je František Jakubek a veliteľom Peter Oravec.

Cvičenie bolo zamerané na hasenie požiaru lesa. Každá dedina v okrsku vlastní cisternové vozidlo rôzneho typu a s rôznym obsahom vody. Sú obce, ktoré majú aj iné zásahové vozidlá.

Cvičenie v ťažkom teréne

Taktické cvičenie sa uskutočnilo v sobotu 5. októbra 2013 a bolo vyhlásené o 9.00 hodine. Každá obec okrsku bola postupne prizvaná k zásahu, ktorého sa zúčastnilo šesťdesiat mužov i dvadsať žien. Muži hasili požiar a ženy regulovali dopravu a pripravili pre účastníkov cvičenia guláš.

V strmom teréne dostali najmä cisternové autá zabrať a po dosiahnutí okraja lesa tvorili aj 400 m dlhé vedenie vytvorené z hadíc rôzneho typu. Strojníci dali zabrať čerpadlám aj hadiciam, videli kde tečie voda a kde treba čo – to opraviť. Čerpacie stanovisko čerpalo vodu z potoka staručkými PS 12. Každý veliteľ zboru mohol zistiť, kde sú nedostatky, kde treba ubrať a kde pridať vo výcviku. Kyvadlová doprava vody bola asi 5 km dlhá , cesty boli úzke a premočené. Všetky hasičské zbory okrsku vlastnia prenosné vysielačky, takže spojenie medzi veliteľmi siedmych úsekov a vodičmi áut bolo veľkou pomocou.

Pracovali pod kontrolou

Prácu dobrovoľných hasičov na všetkých úsekoch kontrolovali skúsení funkcionári OV DPO Poprad. Po vydaní rozkazu o ukončení hasenia, po likvidácii požiaru sa všetci zúčastnení zišli v hasičskej zbrojnici v Hranovnici.

Rozhodcovia cvičenia vyhodnotili prácu veliteľov úsekov i prácu veliteľov zúčastnených dobrovoľných hasičských zborov. Odznela kritika, ale i pochvala.

Potom tohtoročný organizátor cvičenia obec Hranovnica nás ponúkla chutným gulášom. Po piatich hodinách driny a učenia bol zaslúžený.

O rok sa stretnú opäť

Zúčastnení velitelia DHZ sa dohodli o zameraní budúcoročného taktického cvičenia. Verte, bude to ťažšie, preverí ľudí ale aj starú techniku.

Vďaka starostom zúčastnených obcí – Spišské Bystré, Spišský Štiavnik, Kravany, Vikartovce, Vernár, Liptovská Teplička a Hranovnica sa mohlo uskutočniť toto taktické cvičenie.

Zúčastnení dobrovoľní hasiči dokázali všetkým, že sú hasiči srdcom a že vedia pomáhať všetkým čo ich pomoc potrebujú, ale najmä čo o ňu stoja.

Emília Matonoková

Taktické cvičenie Hornádskej doliny
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM