Monika Vengrínová Rôzne

Orol Arnold by mal byť o týždeň doma. Preletel už dve tretiny cesty, aktuálne je v Ázii

Najslávnejší slovenský orol sa blíži domov. Na svojej ceste preletel už približne dve tretiny cesty. V sobotu predpoludním preletel ponad Červené more a momentálne sa nachádza v Ázii. Jeho partnerka ho už čaká v hniezde na Liptove.

Ilustračný obrázok k článku Orol Arnold by mal byť o týždeň doma. Preletel už dve tretiny cesty, aktuálne je v Ázii
Zdroj: TASR

Orol denne preletí približne tristo kilometrov. V niektoré dni to bolo až štyristo. Peter Vrlík zo Správy Tatranského národného parku preto predpokladá, že Arnold by mohol byť za ideálnych podmienok už o týždeň na Slovensku. V hniezde ho netrpezlivo očakáva jeho partnerka, ktorá priletela skôr. Arnold zatiaľ z neznámych dôvodov zaostáva. „Je možné, že jeho partnerka zimovala o niečo bližšie, a preto je tu skôr, alebo má Arnold nejaký zdravotný problém, ktorý mu neumožňuje letieť rýchlejšie,“ uviedol Vrlík.

Na ceste na Slovensko ho môže zdržať nepriaznivé počasie alebo spomínaný zdravotný problém. Na cestu zo zimoviska v Južnej Afrike sa Arnold vydal začiatkom marca, čo bolo podľa Vrlíka tiež trochu neskoro. Na Liptove už ochranári nainštalovali v jeho hniezde kameru, ktorá bude Arnolda sledovať po jeho prílete. Ochranári sa už museli porátať aj s nástrahami počasia, keď silný vietor v marci poškodil strom, na ktorom bola namontovaná prenosová technika. Ochranári preto presunuli techniku na nový strom. Zábery z kamery si môže verejnosť pozrieť na oficiálnej stránke Správy Tatranského národného parku.

Arnold odletel zo Slovenska 19. septembra a postupne preletel cez Európu a Áziu až do zimoviska v južnej Afrike. Najviac sa zdržiaval v Botswane a Zimbabwe. Pár dní sa zdržal aj v najjužnejšom africkom štáte Juhoafrickej republike. Pohyb Arnolda by mala vysielačka sledovať približne štyri roky. Vysielačka v pravidelných intervaloch vysiela množstvo údajov, zaujímavé sú najmä údaje o polohe, teplote či preletenej vzdialenosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM