Správy

Pandémia v Poprade a okolí naberá na sile: Odborníci pomenovali OHNISKÁ

Situácia s COVID-19 sa zhoršuje a denne pribúdajú v regióne stovky nových prípadov nákazy. Aktuálnu situáciu opisuje regionálna epidemiologička.

Ilustračný obrázok k článku Pandémia v Poprade a okolí naberá na sile: Odborníci pomenovali OHNISKÁ
Zdroj: unsplash.com / CC0 1.0

Epidemiologická situácia sa v okrese Poprad naďalej zhoršuje. Oproti minulému týždňu tam zaznamenali 1,3-násobný nárast pozitívnych. Potvrdila to regionálna epidemiologička Mária Michalovičová s tým, že v regióne je denne v priemere 400 pozitívne testovaných ľudí.

Ohniská

„Okres Poprad je v regionálnom COVID automate v treťom stupni ohrozenia, epidemiologická situácia vo výskyte ochorenia COVID-19 sa zhoršuje postupným nárastom pozitívnych od 41. týždňa,“ priblížila Michalovičová. Dodala, že nákaza sa šíri v školských kolektívoch a následne sú zaznamenávané prípady u kontaktov týchto detí v rodinách.

V Popradskom okrese evidujú dve ohniská nákazy. Ide o Dom Charitas Panny Márie Lurdskej Spišský Štiavnik s 21 potvrdenými prípadmi ochorenia u zamestnancov a klientov zariadenia. „Lokálny epidemický výskyt ochorenia je aj v rómskej osade Liptovská Teplička s 25 potvrdenými prípadmi,“ dodala epidemiologička.

Lôžka sa míňajú

Zhoršujúcu sa situáciu pociťuje aj miestna nemocnica. „Covidové oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny má obsadených všetkých osem lôžok, rovnako máme k dispozícii osem lôžok tzv. high-flow a všetky sú obsadené. Na oddelení so špeciálnym režimom máme k dispozícii 40 kyslíkových lôžok a obsadených je viac ako 30,“ konkretizovala hovorkyňa Nemocnice Poprad Sylvia Galajda.

Situácia sa podľa nej v priebehu dňa mení, zdravotníci na spomínaných oddeleniach pracujú s aplikáciou e-lôžko. Na základe informácií z nej vedia vyhodnotiť, či je potrebné pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu, umiestniť do iného zdravotníckeho zariadenia. „Aby sa ten proces urýchlil a pacient sa čo najrýchlejšie dostal na lôžko,“ dodala Galajda.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM