Peter Handzuš Rôzne

Peter Hámor vystúpil na Makalu

Hámor tretím Slovákom na Makalu, na konte má už 8 osemtisícoviek.

Slovenský horolezec Peter Hámor vystúpil v sobotu o 13.00 nepálskeho času na Makalu (8463 m), piaty najvyšší vrch sveta. Popradský alpinista úspešne zavŕšil výstup už na ôsmu horu z elitnej 14-člennej rodiny osemtisícoviek, pričom ako jediný človek v histórii stál až dvakrát na vrchole Annapurny.

Hámorovi pri vrcholovom útoku robili spoločnosť ďalší traja lezci – Rumun Horia Colibasanu a dvaja Španieli Jorge Egocheaga a Martín Ramos. „Peter dnes o 13.00 miestneho času dosiahol vrchol Makalu. Počasie nebolo výstupové, ešte včera nebolo jasné, či ich nevráti späť. Od 18. apríla sa iba raz dostal do výšky 7000 metrov, odkiaľ sa vrátil pre zlé počasie. Po dlhých dňoch čakania v základnom tábore zahájili vo štvrtok výstup a za štyri dni stáli na vrchole Veľkej čiernej hory,“ hlásila horolezcova manželka Mária na stránke www.peterhamor.sk a pre TASR dodala: „V krátkom telefonáte mi Peter stihol oznámiť, že je v poriadku, že sa výstup podaril a že už začínajú so zostupom. Noc by mali stráviť vo výške 8000 metrov, odkiaľ ráno vyrážali. Celý výstup sprevádzalo nepriaznivé počasie, len na vrchole vraj bola výborná viditeľnosť.“

Makalu je ďalším prírastkom do zbierky slovenského rekordéra v počte osemtisícoviek. Podtatranec má okrem kompletnej Koruny Zeme (najvyššie štíty všetkých svetadielov) na osemtisícovom konte aj Mt. Everest (jediný s použitím umelého kyslíka), Annapurnu (dvakrát), Čo Oju, Broad Peak, Nanga Parbat, Gašerbrum I a Gašerbrum II. Hámorova manželka zatiaľ nechcela špekulovať o tom, či bude musieť na diaľku svojej dobrodružnej polovičke držať palce ešte minimálne šesťkrát pri útokoch na K2, Kančendžongu, Lhoce, Dhaulágirí, Manaslu a Šišu Pangmu, čím by 46-ročný horolezec skompletizoval Korunu Himalájí. „Nikdy sa o tom takto nerozprávame. Vždy je to len o jednotlivých expedíciách a vzhľadom na to, ako ťažko sa zháňajú finančné prostriedky, je zbytočné niečo také plánovať,“ tvrdila Hámorová.

Slovenská noha sa na vrchol Makalu dostala bez troch dní takmer presne po deviatich rokoch – v roku 2002 na jej vrchole nechal Martin Gablík kameň z Gerlachu a skobu z Matterhornu. Na štít, ktorý podľa niektorých zdrojov meria až 8485 metrov, sa ako prví dostali Francúzi Lionel Terray a Jean Couzy 15. mája 1955. Prvýkrát sa česko-slovenská expedícia pokúsila o zdolanie Makalu prvovýstupom juhozápadným pilierom pod vedením Ivana Gálfyho v roku 1973. Neúspech vyvrcholil tragickou smrťou J. Kounického. O tri roky neskôr opäť pod vedením Gálfyho na horu vystúpil Milan Kriššák spoločne so Španielom Camprubim a Čechom Karlom Schubertom, ktorý pri zostupe zahynul. Masív je známy svojimi vrtošivými klimatickými pomermi i technicky náročným lezením a preto sa považuje za tretiu najťažšiu horu sveta. Vlani sa pri zostupe stratil Grék Haris Kiriakakis, jeho telo sa doposiaľ nenašlo aj napriek tomu, že rodina vypísala za jeho nájdenie a presun do Káthmandú 20.000 amerických dolárov.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM