Simona Ivančáková Správy

Po rekonštrukcii opäť otvoria výstavné priestory vo Vile Flóra: Na čo sa môžete tešiť?

V Tatrách si po novom užijete opäť viac kultúry. Po rekonštrukcii sa znovu otvoria výstavné priestory vo Vile Flóra v Starom Smokovci. Na čo sa pri tejto príležitosti môžete tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Po rekonštrukcii opäť otvoria výstavné priestory vo Vile Flóra: Na čo sa môžete tešiť?
Zdroj: TASR

Súčasťou otvorenia, ktoré sa uskutoční v stredu 13. januára o 16. hodine, bude aj vernisáž troch výstav. Obnova historickej budovy bola financovaná aj z fondov Európskej únie a je podľa riaditeľky Tatranskej galérie Anny Ondrušekovej malým sviatkom pre kultúrnu verejnosť.

Začnú s troma výstavami

„Pri tejto príležitosti budú vo Vile Flóra inštalované tri výstavy, prvou je stála expozícia Tatranskej galérie v Poprade pod názvom Tatry v umení z našich zbierok. Umiestnená bude v podkroví Vily Flóra, ktoré sa na tieto účely použije po prvýkrát. Vystavíme asi 50 diel, zobrazujúcich Vysoké Tatry rôznou umeleckou technikou od autorov slovenských aj zahraničných v časovom horizonte od polovice 19. storočia až po najnovšie diela súčasných profesionálnych umelcov,“ priblížila Ondrušeková.

Druhou výstavou je prezentácia súčasnej umeleckej fotografie s témou Tatier od autorov Roba Kočana a Jozefa Česlu. Nesie názov Tatry inak. „Do tretice to bude Kabinet kuriozít s témou Tatier zo zbierok súkromných zberateľov, Jána Simkaniča a Andreja Janovského. Výstava je zostavená z rôznych predmetov, ktoré naše veľhory propagovali či už vážne, humorne, obchodne, reklamne, no hlavne s citom a láskou,“ doplnila riaditeľka Tatranskej galérie s tým, že obe výstavy bude možné vzhliadnuť do 9. marca.

Návrat umenia do Tatier

Všetky výstavy tematicky späté s Tatrami, podobne ako história Tatranskej galérie v Poprade, sú starostlivo vyberané a venované všetkým, ktorí slovenské veľhory navštevujú. „Sú naplnením dlhodobého snaženia prinavrátiť kultúrne priestory pre výtvarné umenie opätovne do Tatier a splatiť tak dlh všetkým výtvarným umelcom, ktorí stáli pri zrode Tatranskej galérie,“ uzavrela Ondrušeková.

Čítajte tiež:

Popradská hudobná scéna sa môže tešiť: Sledujte, aká pieseň rotuje v slovenských radiách

Nuda nehrozí, takto s ňou hravo zatočíte: 10 tipov, kde sa oplatí stráviť voľné dni v Poprade a okolí

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM