Martin Sýkora Správy

Po trištvrte roku sa v Spišskej Sobote dočkali zrenovovanej knižnice: 30 000 kníh je na svojom mieste

Rekonštrukcia za státisíce, rozšírenie priestorov a slávnostné otvorenie. Knižnica je útulnejšia a modernejšia.

Ilustračný obrázok k článku Po trištvrte roku sa v Spišskej Sobote dočkali zrenovovanej knižnice: 30 000 kníh je na svojom mieste
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Knižnica v Spišskej Sobote, mestskej časti Popradu, bola pre verejnosť zatvorená od septembra 2015. Za ten čas prešla rozsiahlou rekonštrukciou nielen vonkajších priestorov, ale aj interiéru. Dnes ju opäť sprístupnili pre čitateľov. Podľa riaditeľky Podtatranskej knižnice Anny Balejovej bolo na opravu použitých 410.000 eur z Regionálneho operačného programu štrukturálnych fondov Európskej únie. Prešovský samosprávny kraj (PSK) prispel na jej rekonštrukciu zhruba 40.000 eur.

Práce zahŕňali najmä exteriérové úpravy dvoch meštianskych domov, v ktorých sa oddelenie umenia nachádza. „Šindľová strecha bola v zlom stave, šindle boli prehnité a zosušené, pri veternom počasí opadávali zo strechy, takže to už bolo nevyhnutné opraviť,“ vysvetlila Balejová.

Meštianske domy, v ktorých sa knižnica nachádza, sú chránené objekty, preto bolo potrebné všetky zmeny konzultovať s Krajským pamiatkovým úradom. „Vymenila sa kompletne strešná krytina, pretože tam musel byť znova drevený štiepaný šindeľ. Obnovili sa všetky okná za drevené, vchodové dvere a nakoniec sa upravila fasáda,“ povedala riaditeľka Podtatranskej knižnice.

Okrem vonkajších priestorov sa obnovil aj interiér. Vymenila sa časť nábytku, pribudli nové počítače a knižničný systém na rádiofrekvenčné identifikačné kódy. PSK finančne prispel na nové elektrické obvody, svietidlá, podlahu a knižnica sa vo vnútorných priestoroch aj vymaľovala. „Dokúpili sme nové knižničné regály, pretože staré sme do takých priestorov už nechceli dávať,“ uviedla Balejová.

Vedúci odboru kultúry PSK Vasiľ Fedič pripomenul, že za posledné dva roky kraj investoval do obnovy kultúrnych pamiatok takmer 10 miliónov eur. V pobočke Podtatranskej knižnice sa nachádza okolo 33.000 knižných zväzkov. V priestoroch knižnice sa budú aj naďalej konať výstavy umelecký diel. Súčasťou dnešného otvorenia bola aj vernisáž výstavy akademického maliara Igora Pančuka.

otvorenie podtatranskej knižnice spišská sobota
12
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM