Ľubomír Hudačko Správy

Po zemiakových pozíciách to prišlo: V hodnotení INEKO je popradská nemocnica na 3. mieste!

Autori ankety uviedli, že Nemocnica Poprad je jedinou všeobecnou nemocnicou, ktorá dosahuje nadpriemerné bodové hodnoty vo všetkých sledovaných oblastiach.

Ilustračný obrázok k článku Po zemiakových pozíciách to prišlo: V hodnotení INEKO je popradská nemocnica na 3. mieste!
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Tretie miesto v ankete Nemocnica roka 2023 INEKO – Inštitútu pre ekonomické a sociálne otázky v kategórii všeobecných nemocníc získala Nemocnica Poprad. Informuje o tom na svojej webstránke.

Po viacnásobných štvrtých miestach sa jej podarilo dostať opäť až na pomyselný stupeň víťazov. V tejto kategórii zvíťazila Nemocnica AGEL Košice-Šaca, v kategórii univerzitných nemocníc Ústredná vojenská nemocnica SNP v Ružomberku.

Šesť kritérií hodnotení

Podľa informácií, ktoré zverejnilo INEKO, hodnotenie je založené na porovnávaní dát predovšetkým z rokov 2019 až 2022.

Kritérií hodnotení bolo šesť: kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti, operačné skúsenosti, náročnosť diagnóz pacientov, spokojnosť pacientov, hospodárenie a transparentnosť.

Nemocnica Poprad získala celkovo 62,5 bodu (víťazná Nemocnica AGEL Košice-Šaca 68,1 bodu).

Najlepšie hodnotené, ako výrazný nadpriemer, boli operačné skúsenosti lekárov, nemocnica si polepšila aj v transparentnosti a indikátoroch kvality.

Po trojročnej odmlke, kedy štátna akciová nemocnica bola pravidelne na štvrtom mieste, sa opäť dostala medzi tri najúspešnejšie všeobecné nemocnice.

Robí sa skvelá medicína

„Postup v hodnotení INEKO po niekoľkoročných „zemiakových“ medailách je pre nás obrovským zadosťučinením. Je to na prvý pohľad len o jeden stupienok vyššie umiestnenie, ale obrovský a zásadný postup nahor vo vnímaní nemocnice ako takej zo strany pacientov, v kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti, ale aj pri komunikácii s verejnosťou. Hodnotenie je akýmsi odrazom celkovej našej práce, snahy byť tu pre každého pacienta nielen 24 hodín denne, ale byť tu aj srdcom a s pochopením. Výsledok je veľkým ocenením pre všetkých našich zamestnancov a signálom pre mladých medikov a zdravotníkov, že v popradskej nemocnici sa robí skvelá medicína,“ uviedol Jozef Tekáč, MPH, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Nemocnice Poprad, a.s..

Veľmi dobrá kondícia

Ako uvádzajú autori ankety, Nemocnica Poprad je jedinou všeobecnou nemocnicou, ktorá dosahuje nadpriemerné bodové hodnoty vo všetkých šiestich sledovaných oblastiach.

Zlepšila sa pri úmrtnostných indikátoroch, znížila mieru úmrtí po operačných výkonoch, po náhlej cievnej mozgovej príhode, po zlomenine stehennej kosti a na JIS-ke.

Popradská nemocnica ako štátna akciová spoločnosť má veľmi dobrú finančnú kondíciu – dlhodobo hospodári vyrovnane alebo so ziskom a nemá žiadne dlhy po lehote splatnosti.

Zdroj: Twitter.com/Augustine
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM