Martin Sýkora Správy

Počasie komplikuje situáciu: V okrese Poprad je vyhlásená mimoriadna situácia!

Na cestách v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča je od ranných hodín vyhlásený prvý situačný stupeň. V teréne je všetko, čo je dostupné, nielen cestári robia maximum.

Ilustračný obrázok k článku Počasie komplikuje situáciu: V okrese Poprad je vyhlásená mimoriadna situácia!
Zdroj: Policajný zbor SR

Pre reťazovú dopravnú nehodu, ktorá sa stala v ranných hodinách, je uzavretá diaľnica v úseku Poprad – Spišský Štvrtok v oboch smeroch, doprava je odklonená na cestu I/18. Neprejazdná je aj cesta medzi obcami Liptovská Teplička a Vikartovce, kde spadlo viacero stromov a cesta Hozelec – Úsvit je zafúkaná.

Mimoriadna situácia, mimoriadne podmienky

Uviedol to dnes počas mimoriadne zvolanej tlačovej konferencie riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla. Dnes (20.4.) o 9:00 hod. sa na Okresnom úrade v Poprade konalo mimoriadne zasadnutie krízového štábu.

„Vyhlásená bola mimoriadna situácia pre celý okres Poprad. Prijali sa opatrenia záchranných prác. Pre účastníkov rannej reťazovej dopravnej nehody je pripravených 100 diek, Červený kríž pre nich pripravuje čaj, rovnako aj občerstvenie pre záchranárov. Zabezpečil sa aj odvoz všetkých ľudí z miesta nehody,“ uviedol prednosta Okresného úradu v Poprade Slavomír Kravčák.

Okrem diaľnice pôsobí polícia aj na ďalších úsekoch, najmä na cestách prvej triedy, aby sa zabezpečila dostupnosť na všetkých úsekoch v podtatranskom regióne. „Na diaľnici od rána došlo k viacerým kolíznym situáciám. Bolo poškodených zhruba 50 motorových vozidiel, počet zranených osôb sa stále upresňuje. Momentálne je v kritickom úseku v teréne 40 policajtov z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove a z Popradu,“ povedal riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade Peter Benko.

Foto: Martin Sýkora

Extrém potrvá niekoľko hodín

„Dnešné počasie sa nedá nazvať inak ako extrémne. Neustále pretrváva silný nárazový vietor, sneženie a na mnohých úsekoch je zlá viditeľnosť. Museli sme posilniť pluhovanie na ceste I/18, čím sa naše sypače dostávali do kolón. Sypače fungujú v režime prednostného výkonu. Momentálne je situácia lepšia, autá sa pohybujú jedným i druhým smerom,“ povedal Barilla.

„Chcem vyzvať všetkých, ktorí chcú prísť na dnešné zápasy Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji hráčov do 18 rokov v Poprade, aby prišli v časovom predstihu,“ povedal Kravčák.

„Mimoriadnu situáciu sme vyhlásili na základe aktuálnych poveternostných podmienok a možností strediska údržby ciest zabezpečovať zjazdnosť ciest v správe oblasti Poprad,“ vysvetlil Barilla. Cesty v podtatranskom regióne sú mokré, v niektorých oblastiach vlhké, na komunikáciách v oblasti Vysokých Tatier sa miestami nachádza kašovitý sneh. Pod Tatrami fúka aj silný vietor.

„Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v sťažených podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam,“ uviedol Barilla. K maximálnej opatrnosti vyzval aj motoristov, ktorí už stihli prezuť svoje vozidlá a majú na nich letné pneumatiky.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM