Martin Sýkora Správy

Podtatranci sa tešia zvýšenému záujmu: Múzeá a galérie čoraz vyhľadávanejšie

Podtatranský región objavuje čoraz viac ľudí. Absolútnym lídrom zostáva Ľubovnianske múzeum, ktoré má za sebou najúspešnejší rok vo svojej vyše 60- ročnej histórii.

Ilustračný obrázok k článku Podtatranci sa tešia zvýšenému záujmu: Múzeá a galérie čoraz vyhľadávanejšie
Zdroj: TASR

Ľubovniansky rekord

Pamiatky, expozície i výstavy v ôsmich múzeách a dvoch galériách v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja si vlani pozrelo vyše 380 tisíc ľudí. Je to o takmer 50 tisíc viac ako v roku 2015. Kým návštevnosť galérií zaostávala, väčšina múzeí sa tešila z vyššieho záujmu verejnosti.

„Pod mimoriadne priaznivý rok sa podpísali nielen zaujímavé expozície, ale aj množstvo podujatí, ktorým dominovali hradné slávnosti, divadlo s pesničkami či koncerty pod holým nebom,“ uviedla hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Rekord vlani zlomilo Ľubovnianske múzeum. Jeho bránami prešlo 185 553 platiacich návštevníkov, čo je o vyše 42 tisíc ľudí a 30 percent viac ako v roku 2015. Samotný hrad videlo takmer 114 tisíc a múzeum ľudovej architektúry takmer 72 tisíc ľudí. Najväčšie zastúpenie majú pochopiteľne tuzemskí návštevníci (122 tisíc), nasledujú Poliaci (41 tisíc) a Česi (11 tisíc), ktorých prišlo o 64 % viac ako predvlani.

Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Pod Tatrami na vzostupe

Ostatné múzeá v kraji evidovali nárast návštevníkov, aj keď s menšou štatistikou, od 10 až po 40%. Počty návštevníkov stúpli aj v Múzeu v Kežmarku. Kým v roku 2015 bránami hradu prešlo približne 37 tisíc ľudí, v roku nasledujúcom to už bolo takmer 41,5 tisíc. Vyšší záujem podľa štatistík zaevidovali aj v Podtatranskom múzeu v Poprade, ktoré je už druhý rok uzatvorené pre veľkú rekonštrukciu a funguje len expozícia v Spišskej Sobote. Tú videlo tri a pol tisíc turistov.

„Návštevnosť sa znížila v oboch galériách v kraji. Kým predvlani Tatranská galéria v Poprade atakovala 18– tisícovú hranicu návštevnosti aj vďaka exkluzívnej výstave Salvatora Dalího, v minulom roku prilákala viac ako 15 tisíc milovníkov umenia,“ dodala Jeleňová. Prepad, z 18 tisíc na 13 tisíc návštevníkov, zaznamenala Šarišská galéria, ktorá ale musela v priebehu vlaňajška obmedziť svoju výstavnú činnosť pre rekonštrukčné prá­ce.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM