Martin Sýkora Rôzne

Podtatranská rarita: Pri Mengusovciach rastie zriedkavý druh papradia

Región pod Tatrami je bohatý na viacero slovenských naj. Kuriozity a rarity rozšíril aj výskyt zriedkavého druhu rastliny, ktorý patrí medzi najväčšie.

Ilustračný obrázok k článku Podtatranská rarita: Pri Mengusovciach rastie zriedkavý druh papradia
Zdroj: Google

Pri obci Mengusovce v Popradskom okrese v okolí rieky Poprad rastie zriedkavý druh papradia. Riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko konštatoval, že ide o perovník pštrosí, ktorý patrí medzi najväčšie druhy papradia na Slovensku a zároveň je zákonom chránený.

„Rastie na naplaveninách potokov v podhorských oblastiach, kde sprevádza jelšu sivú v horskom lužnom lese. Na jar vyrastajú zo zeme listy, ktoré sú tesne stočené a pripomínajú špirálu na krku huslí,“ vysvetlil Majko. Neskôr z malých hnedých husľových hláv vyrastú zelené asimilačné listy, podobné pštrosiemu periu. Podľa Majka sa tak papradie stane ozdobou lesa.

„Perovník patrí do čeľade papraďovitých rastlín, no len málokto vie, že je za určitých podmienok aj jedlý. Papradie totiž obsahuje enzým tiamináza, ktorý rozkladá vitamín B1,“ dodal Majko. Darí sa mu najlepšie vo vlhkých humóznych pôdach a na tienistých alebo polotienistých stanovištiach. Rastie popri malých a stredných tokoch riek. Rozšírený je najmä v nadmorskej výške od 400 do 600 m.n.m

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM