Monika Vengrínová Rôzne

Poliaci sa na Gerlach vybrali bez horského vodcu. Ratovať ich museli záchranári

Na včerajšiu noc len tak ľahko nezabudne skupina piatich poľských turistov, ktorí sa vybrali na Geralochovský štít bez sprievodu horského vodcu a cestou späť nedokázali pokračovať v ceste. O 2.40 v noci preto požiadali o pomoc záchranárov.

Ilustračný obrázok k článku Poliaci sa na Gerlach vybrali bez horského vodcu. Ratovať ich museli záchranári
Zdroj: Webnoviny.sk

Šesť záchranárov požiadalo o nasadenie leteckej techniky

Turisti vystúpili na vrchol Gerlachovského štítu v neskorých podvečerných hodinách a pre neznalosť terénu začali zostupovať zlým žľabom. Mysleli si, že zostupujú Batizovským žľabom, no namiesto toho sa dostali do veľmi exponovaného horolezeckého terénu, z ktorého sa bez lana a potrebného horolezeckého výstroja nedokázali dostať do bezpečia.

Šesť profesionálnych záchranárov z Oblastného strediska HZS Vysoké Tatry im odišlo na pomoc. Počas výstupu neďaleko Batizovského plesa krátko po svitaní požiadali o nasadenie leteckej techniky. Vrtuľník zobral záchranárov na palubu, ale pre silný nárazový vietor sa posádke nepodarilo bezpečne vysadiť vyššie, preto sa vrátili k Batizovskému ple­su.

Na Gerlach bez horského vodcu ísť nesmiete

Skupina záchranárov ďalej pokračovala po zemi na vrchol Gerlachovského štítu a následne k postihnutým. Za pomoci lana Dyneema boli postupne všetci turisti vytiahnutí 150 metrov späť na vrchol a v sprievode záchranárov zostúpili na Sliezsky dom.

Na Gerlachovský štít nevedie značený turistický chodník a turisti môžu na najvyšší kopec Slovenska vystúpiť len pod vedením horského vodcu. Ak tak nespravia, porušujú návštevný poriadok TANAP-u, rovnako, ako títo piati Poliaci.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM