Lucia Lauková Rôzne

Polícia radí cyklistom vo VIDEU: Po chodníku smú jazdiť len osoby mladšie ako 10 rokov

Môžu cyklisti jazdiť po chodníku či po priechode pre chodcov? Polícia Slovenskej republiky odpovedá v dopravnom okienku.

Ilustračný obrázok k článku Polícia radí cyklistom vo VIDEU: Po chodníku smú jazdiť len osoby mladšie ako 10 rokov
Zdroj: TASR

V cestnej premávke platia jasné pravidlá pre všetkých jej účastníkov, cyklistov nevynímajúc. Polícia v dopravnom okienku rieši otázku, kde sa môže cyklista pohybovať a kde nie.

Pravidlá cestnej premávky definuje Zákon o cestnej premávke. „Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Po cestičke pre cyklistov sa jazdí vpravo,“ uvádza polícia vo videu.

„Kde cestička pre cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky. Ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci, smie sa jazdiť po pravej krajnici vozovky,“ dodáva polícia.

Po chodníku však môžu jazdiť len osoby mladšie ako 10 rokov. Ako objasňuje Zákon o cestnej premávke: „Osoba mladšia ako 10 rokov smie na ceste, s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny, jazdiť na bicykli len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov, ktorá je dostatočne spôsobilá, aby na ňu riadne dozerala, a ktorá zodpovedá za dodržiavanie povinností podľa tohto zákona touto osobou,“ stojí v osobitných ustanoveniach o cyklistoch.

Cyklisti podľa predpisov smú jazdiť len jednotlivo za sebou, čo neplatí neplatí pri jazde po cestičke pre cyklistov, kde smú jazdiť dvaja cyklisti vedľa seba, ak tým neobmedzujú a neohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM