Rastislav Búgel Rôzne

Pomôžu s verejným poriadkom: V Matejovciach začala pôsobiť občianska hliadka

V mestskej časti Matejovce v Poprade začala od dnešného dňa pôsobiť občianska hliadka. Ich hlavnou úlohou bude pomáhať pri ochrane verejného poriadku v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Pomôžu s verejným poriadkom: V Matejovciach začala pôsobiť občianska hliadka
Zdroj: TASR

Hliadka vznikla v rámci programu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Šanca na zamestnanie. Občiansku hliadku tvoria štyria zamestnanci. Túto prácu budú vykonávať do konca roka 2016 v koordinácii a pod dohľadom mestských policajtov. „Prvotnou úlohou občianskej hliadky bude pomáhať pri ochrane verejného poriadku. Ďalej bude pôsobiť aj na úseku ochrany životného prostredia pri nahlasovaní čiernych skládok,“ informoval zástupca náčelníka Mestskej polície v Poprade Milan Slota s tým, že v minulých dňoch boli uchádzači preškolení hlavne z oblasti trestného práva, zákona o priestupkoch a o cestnej premávke, aby ju vedeli riadiť hlavne počas kontroly detí pri príchode a odchode zo školy, a to bezpečným prechodom cez hlavnú cestu.

So skúšobnou dobou

Od záujemcov vyžadovali, aby vzbudzovali prirodzený rešpekt, a to najmä medzi rómskou komunitou, a mali dobrú miestnu a osobnú znalosť komunity. Čaká ich trojmesačná skúšobná doba a ak by sa neosvedčili, dôjde k ich výmene. „Členovia občianskej hliadky budú mať reflexnú vestu s označením Občianska hliadka, na ktorej budú mať pripnutý preukaz člena občianskej hliadky s fotografiou a okrem toho budú vybavení baterkou a zastavovacím terčom pre riadenie cestnej premávky,“ uviedol komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda.

Práca vo dvojici

„Pracovať budú vo dvojiciach od 7.00 do 15.00 h a od 14.00 do 22.00 h, ale v prípade potreby budú k dispozícii aj pri zásahoch spojených s rušením nočného pokoja alebo narušením verejného poriadku aj po 22.00 h,“ dodal Slota. Pôsobnosť občianskej hliadky bude na teritóriu celého mesta Poprad, no keďže v Matejovciach je najvyššie zastúpenie obyvateľov marginalizovanej rómskej komunity, tak zatiaľ sú hliadky situované tam. „Nevylučujeme však, že bude podľa potreby využívaná aj v inej časti mesta,“ dodal Slota.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM