Monika Vengrínová Krimi

Popíjanie mladých v Poprade: Policajti prezradili, kedy sú s nimi v meste najväčšie problémy

Popíjanie s kamarátmi na diskotékach či v uliciach mesta je problémom nielen plnoletých, ale i mladistvých, teda tých, ktorým to zákon ešte neumožňuje. Zisťovali sme, ako je to s tínedžermi a alkoholom v našom meste i to, čo im za načapanie s fľaškou v ruke hrozí.

Ilustračný obrázok k článku Popíjanie mladých v Poprade: Policajti prezradili, kedy sú s nimi v meste najväčšie problémy
Zdroj: TASR

Problémy s popijajúcou mládežou má polícia podľa náčelníka Mestskej polície v Poprade Jaroslava Marušina najmä v dňoch pred prázdninami, či už jarnými, zimnými alebo letnými, a tiež počas Veľkej noci a štátnych sviatkov. Paradoxne, počas týchto letných prázdnin nebol u nás riešený ani jeden maloletý v súvislosti s pitím, či výtržnosťami spojenými s alkoholom.

Riešia aj výtržnosti

Polícia však v súvislosti s opitou mládežou výtržnosti a priestupky zvykne riešiť, pričom v prevažnej miere ide podľa policajného náčelníka o rušenie nočného kľudu a priestupky proti občianskemu spolunažívaniu. Vyčíňanie, či „len“ popíjanie mladých, ktorí ešte nedosiahli plnoletosť, sa však neprechádza mlčaním, ale okamžite sa rieši.

„Ihneď pri zistení skutku je na mieste zistená totožnosť osoby, ktorá sa podrobí dychovej skúške, ak je podozrenie z požitia alkoholických nápojov. V prípade zistenia požitia alkoholu sú informovaní rodičia, prípadne zákonný zástupca maloletého, ktorí sú ďalej predvolaní na ústne pojednávanie správneho orgánu,“ objasnil Marušin s tým, že následne sa vypracuje správa o objasňovaní skutku a vec sa odovzdá miestne príslušnému správnemu orgánu, čiže obci, podľa trvalého pobytu osoby. „O vine a treste rozhodne správny orgán,“ informoval náčelník polície.

Rodičia s pokutou, mladí s pokarhaním

Mladistvým v takýchto prípadoch pokuta uložená nemôže byť, to však neplatí pre ich rodičov či zákonných zástupcov, ktorí môžu zacvakať sa svoje „podarené“ dieťa do 33 eur. Mladistvý pritom dostane pokarhanie. „V odôvodnených prípadoch sa uloží obmedzujúce opatrenie, ktoré spočíva v zákaze navštevovať verejné prístupne miesta a miestnosti, v ktorých sa podávajú alkoholické nápoje,“ dodal Marušin.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM