Martin Sýkora Správy

Poprad chce založiť novú mestskú eseročku: Magistrát hovorí o sebestačnosti a bezpečnosti

Vedenie radnice hovorí o realizácii Programu rozvoja mesta Poprad. O osude energetiky ešte nie je definitívne rozhodnuté.

Ilustračný obrázok k článku Poprad chce založiť novú mestskú eseročku: Magistrát hovorí o sebestačnosti a bezpečnosti
Zdroj: TASR

Akým smerom pôjde energetická politika v podtatranskej metropole sa rozhodne už budúci týždeň. Vedenie mesta chce založiť mestskú „eseročku“. Predkladateľom návrhu do mestského zastupiteľstva (MZ) je 1. viceprimátor Popradu Igor Wzoš, ktorý v návrhu hovorí o novej energetickej koncepcii.

„Energetická sebestačnosť a bezpečnosť je dôležitým predpokladom pre udržateľný a stabilný rozvoj územia, preto je aktívna pozícia mesta v tejto oblasti logická. Cieľom tohto opatrenia je koncepčné riešenie energetiky na území mesta Poprad,“ píše v návrhu Igor Wzoš.

Dôvodom na založenie spoločnosti je zámer realizovať Program rozvoja mesta Poprad na roky 2016 – 2022 s výhľadom do roku 2040.

„Podstatným prvkom koncepcie je manažment energetických tokov z úrovne mesta bez sprostredkujúceho medzičlánku. Súčasťou koncepcie je i nové inštitucionálne riešenie problematiky energetiky na úrovni mesta a budovanie partnerstiev s hlavnými aktérmi v tejto oblasti na území mesta,“ hovorí návrh predkladateľa Igora Wzoša.

Proti založeniu novej mestskej „eseročky“ je skupina nezávislých poslancov popradského MZ, ktorá hovorí o krátkej dobe príprav na taký veľký projekt.

„Nie som stotožnená so založením novej mestskej spoločnosti. Predkladateľ návrhu náš poslanecký klub oboznámil s pripravovaným materiálom. Podľa môjho názoru však nie je pripravený tak, aby ma presvedčil, že to mestu pomôže. Nie je nič horšie, ako neinformovaná verejnosť,“ povedala poslankyňa MZ a predsedkyňa jedného z dvoch popradských volebných obvodov Anna Schlosserová. „Myslím si, že na takýto projekt v Poprade nie je vhodné obdobie. Ak by sa aj dnes rozbehli verejné obstarávania, tak lehoty nepustia – do decembra by sa to nestihlo. Bola by som veľmi nerada, keby Popradčania v zime ostali v nevykúrených bytoch bez energií. Podľa mňa dnes založenie mestskej eseročky nemá opodstatnenie,“ dodala Anna Schlosserová.

O založení Popradskej energetickej spoločnosti, s r.o. sa bude rozhodovať v stredu na zasadnutí MZ, ktoré je verejné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM