Martin Sýkora Rôzne

Poprad - Matejovce na poštovej známke: Inaugurácia a veľká výstava

Slovenská pošta vydá v piatok 27. apríla novú poštovú známku v emisii Krásy našej vlasti pod názvom Archeologická lokalita Poprad-Matejovce.

Ilustračný obrázok k článku Poprad - Matejovce na poštovej známke: Inaugurácia a veľká výstava
Zdroj: POFIS

Známka s Popradom po 12-tich rokoch

Inaugurácia novej poštovej známky sa uskutočnila v piatok 27. apríla o 14:00 hod. v Podtatranskom múzeu v Poprade. Známka má nominálnu hodnotu 0,95 eur. Vychádza v náklade 200 000 kusov.

Známka venovaná Popradu naposledy vyšla v roku 2006, bolo to ešte v čase platnosti Slovenskej koruny.

Pri tejto príležitosti Klub filatelistov v Poprade, v spolupráci so Slovenskou poštou, Podtatranským múzeom a Zväzom slovenských filatelistov organizuje súťažnú filatelistickú výstavu Popradfila 2018. „Slávnostné otvorenie výstavy sme naplánovali hneď po inaugurácii novej poštovej známky v rovnakých priestoroch. Pre filatelistickú i nefilatelistickú verejnosť bude priamo v budove múzea k dispozícii príležitostná poštová priehradka,“ informoval predseda Klubu filatelistov v Poprade Rastislav Ovšonka. Ide o súťažnú filatelistickú výstavu III. stupňa. Určená je pre nové exponáty a exponáty, ktoré stratili kvalifikáciu. „Prihlásených je viac ako 30 exponátov, z toho 13 mládežníckych. Výstava v Podtatranskom múzeu potrvá od 27. apríla do 6. mája. Okrem výstavy v Poprade sa tohto roku bude na Slovensku konať už len jedna súťažná filatelistická výstava v Nitre,“ pokračoval predseda.

Výstavou sa to nekončí

V Poprade je to historicky tretia súťažná filatelistická výstava. Prvá bola v roku 2006, druhá v roku 2012. Obe predchádzajúce sa konali v Tatranskej galérii (v starých i nových priestoroch).Fi­latelisti majú v Poprade pripravených viacero príležitostí, kde sa môžete stretnúť s históriou. „Treťou udalosťou je dvojdňová odborná konferencia archeológov a historikov venovaná kniežacej hrobke, ktorá sa uskutoční 26. a 27. apríla,“ dodal Ovšonka.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM