Samospráva

Proti vandalom a extrémistom: Takéto komplety vytiahli mestskí! FOTO

Mestskí policajti v Poprade v pondelok prezentovali na zimnom štadióne nové ochranné protiúderové komplety. Čítajte, na čo presne sú určené.

Ilustračný obrázok k článku Proti vandalom a extrémistom: Takéto komplety vytiahli mestskí! FOTO
7
Galéria

Tie sú určené na ochranu zasahujúcich policajtov pri rôznych podujatiach aj v rámci preventívno-bezpečnostných opatrení, pri pouličných zhromaždeniach, kde hrozí možnosť vandalizmu alebo extrémizmu,“ uviedol náčelník Mestskej polície (MsP) Poprad Marián Gardoš.

Jeden ochranný komplet spolu so štítom a prilbou stál približne 750 eur a mesto ich zakúpilo dohromady desať. Podľa náčelníka vďaka štítom dokážu policajti zabrániť násilnostiam bez toho, aby použili hrubú silu. „Mali sme prípad, kde naši policajti boli priamo terčom fyzického útoku na športovom podujatí, kde na nich zaútočil dav podgurážených fanúšikov. Na základe toho sme zakúpili protiúderové komplety, aby sme ochránili život a zdravie našich príslušníkov,“ zdôvodnil Gardoš s tým, že výstroj má zároveň pomôcť pri ochrane ľudí, ktorí sa do útokov či demonštrácií nezapájajú.

Komplety sú zložené z troch vrstiev, prvou je plast, ktorý je schopný zachytiť úder, druhou je špeciálna „antišoková“ pena a tretiu tvorí hygienický návlek.

Špeciálny odev chráni ruky, nohy, hrudník a hlavu. Celý komplet váži desať až 15 kilogramov. „Je to trochu obmedzujúce, ale nie veľmi. Chodíme roky na zápasy a boli situácie, keď by sa nám to zišlo, bolo toho dosť. Hádzali po nás plechovky, poháre s pivom, a dokonca aj pyrotechniku,“ priblížil člen MsP Bernard Legutky.

V rámci výcviku si mestskí policajti vyskúšali, ako postupovať pri boji s agresívnym davom. „Výstroj sa dá použiť aj v riadnej službe. Napríklad v prípade incidentu, keď muž ohrozuje ženu sekerou, nožom, tento štít a prilba je na to, aby chránila policajta a zároveň ľudí, ktorí sú v ohrození,“ ozrejmil bývalý policajný inštruktor Peter Suchý, ktorému komplet viackrát pomohol pri rôznych incidentoch.

Jednou z hlavných úloh MsP je zabezpečiť a kontrolovať dodržiavanie verejného poriadku na území mesta, ochranu životného prostredia. Plní tiež úlohy vyplývajúce zo všeobecne záväzných nariadení mesta. Tieto činnosti aktuálne vykonáva päťdesiatka popradských policajtov.

Popradskí mestskí policajti s novou ochrannou výzbrojou
7
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM