Monika Vengrínová Rôzne Rôzne

Poprad sa plní tisíckami mladých ľudí: Začína megaakcia, ktorá sa pripravovala jeden a pol roka!

Viac ako tristo profesionálnych hostí a približne tri tisícky mladých ľudí zaplnia na tri dni naše mesto. Poprad je totiž oddnes dejiskom Národného stretnutia mládeže P15, ktoré nadväzuje na Svetové dni mládeže. Aký program je počas víkendu pripravený?

Ilustračný obrázok k článku Poprad sa plní tisíckami mladých ľudí: Začína megaakcia, ktorá sa pripravovala jeden a pol roka!
Zdroj: TASR

Špeciálny program šitý na mieru, v ktorom počas najbližších troch dní vystúpi viac než tristo profesionálnych a amatérskych hostí, je zameraný na odkrývanie pokladov. Láka na umelecké čísla, ale aj na slávenia a modlitby, ktoré sa mladým predstavia v netradičnom šate. Vyše tritisíc ľudí, ktorí sa na podujatie zaregistrovali, čaká expedícia s túžbou objaviť poklady živej Cirkvi. Na akcii, ktorú centrálny tím spolu s dobrovoľníkmi chystal jeden a pol roka, vyvrcholí špeciálna duchovná príprava Čistý rok. Mladí zaplnia celé mesto, najväčšia časť programu sa uskutoční v Aréne Poprad a v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie. Pod Tatrami mladí symbolicky odštartujú aj duchovnú prípravu na SDM, ktoré sa o rok uskutočnia o rok v Krakove. Prebiehať bude pod názvom „Milosrdný rok“. Nadviaže na Jubilejný rok milosrdenstva, ktorý ohlásil pápež František.

Odhalenie tabule Jánovi Pavlovi II.

P15, ktorého generálnym partnerom je mesto Poprad, potrvá do nedele. Nebudú v ňom chýbať katechézy s biskupmi pre mladých, krížová cesta, duchovné, kultúrne a športové aktivity. P15 má 15 patrónov, logo i hymnu. Naspievala ju Sima Martausová. Predchádzal mu pracovný týždeň dobrovoľníkov. „Príprava začala už vlani v septembri, kedy sme pripravili mládežnícky program 7BOLESTNÁ v Šaštíne. Na program sme nadviazali novembrovou púťou kríža SDM a ikony Panny Márie, ktoré daroval mladým sveta pápež Jána Pavol II. V súčasnosti prebieha jeho putovanie v rámci príprav na SDM v Poľsku,“ hovorí kňaz Ondrej Chrvala, hlavný zodpovedný za P15, ktoré nadväzuje na Národné stretnutie mládeže R13 (2013). Bola to alternatíva pre tých, ktorí nemohli vycestovať na SDM v Rio de Janeiro. Navštívilo ju okolo tritisíc mladých ľudí z viacerých krajín. Podnetom pre ne boli SDM. Tie sa prvýkrát konali v roku 1986 v Ríme na podnet sv. Jána Pavla II. „Pápež František vybral ako tému na stretnutia mládeže v tomto roku blahoslavenstvo: "Blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha“. V Poprade na P15, kúsok od Poľska, kam budeme putovať o rok, rozoberieme blahoslavenstvo na „súčiastky“. Pozrieme sa naň hlbšie a z iného pohľadu," hovorí režisér P15 Pavol Danko.

V prvý deň, ktorý sa začne už dnes o 15:00 h otváracím ceremoniálom s názvom 1984, bude v centre pozornosti srdce. Vystúpia rôzni hostia, napríklad skupiny Ameň Kameň, Tanečné divadlo ATak, ForDžoj či Projekt 36 a Ochotnícky divadelný súbor Šariš W.P.E. Tím plánuje i sprievod ulicami Popradu spojený s charitatívnou zbierkou šatstva. V Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie je potom naplánovaná svätá omša, po ktorej odhalia pamätnú tabuľu sv. Jánovi Pavlovi II. Predsedať jej bude spišský biskup Štefan Sečka, mladým sa prihovorí košický arcibiskup Bernard Bober. Po agapé sa mladí stretnú v skupinkách a program ukončí netradičná krížová cesta, ktorú chystá bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko. Vystúpi i Pavel Helan z Čiech, vychádzajúca hviezda českého hudobného neba.

Piesne Piotra Rubika špeciálne preložené do slovenčiny

Druhý – sobotný deň – sa ponesie v znamení témy „poklady“. Program odštartujú modlitby, ktoré bude mať každá diecéza samostatne. Nasledovať bude katechéza Hľadá sa poklad s bratislavským eparchom Petrom Rusnákom doplnená o svedectvá a umelecké čísla. Predstaví sa i autorka hymny P15 Sima Martausová. Po stretnutí v skupinách mladí spoznajú dar sv. liturgie prešovským pomocným biskupom Milanom Lachom. Sobotné popoludnie bude patriť rehoľníkom, ktorý slávia Rok zasväteného života. Na Námestí sv. Egídia chystajú tzv. EXPO povolaní – prehliadku aktivít a činností reholí, hnutí, inštitútov a pro-rodinných organizácií. Sprievodnými aktivitami budú open air koncert zasvätených, divadelné predstavenia, športové a oddychové aktivity v meste Poprad a adorácie v kostole s relikviami patrónov P15. Program vyvrcholí vigíliou so žilinským biskupom Tomášom Galisom a projektom Godzone.

„V nedeľu venujeme veľkú časť programu blahoslavenstvám. Spustíme i prípravy na Svetové dni mládeže v Krakove. Z toho dôvodu bude mať celý nedeľný program poľskú príchuť. Chýbať nebudú „heslá“ ako Chopin, Sienkiewicz, Wojtyla, Faustína či Krakov. V programe zaznejú piesne poľského skladateľa Piotra Rubika, ktorý nám dal špeciálny súhlas preložiť ich do slovenčiny. Budeme sa modliť Korunku Božieho milosrdenstva,“ odkrýva Danko. Po chválach s rožňavským biskupom Stanislavom Stolárikom si mladí vypočujú katechézu sekretára Kongregácie pre východné cirkvi Cyrila Vasiľa. Predstaví sa aj klavírny virtuóz Richard Rikkon. P15 vyvrcholí spustením Milosrdného roka – duchovnej prípravy na SDM 2016 v Krakove a svätou omšou, ktorú bude celebrovať predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský. V Poprade sa očakáva účasť takmer všetkých biskupov Slovenska. Pod Tatry tiež dorazia stovky rehoľníkov z celého Slovenska.

foto: ilustračné foto v galérii: Komunikačný tím P15 / Martin Buzna

Poprad sa plní tisíckami mladých ľudí: Začína megaakcia, ktorá sa pripravovala j
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM