Martin Sýkora Správy

Popradčanka je mladým, pekným a dospelým človekom: Oslávila jubileum

Dychová hudba je v dnešnej dobe fenomén. Pod Tatrami stále žije a zbiera ocenenia v celej krajine.

Ilustračný obrázok k článku Popradčanka je mladým, pekným a dospelým človekom: Oslávila jubileum
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Popradčanka je popradskou dychovou hudbou, ktorá už 20 rokov rozdáva pod Tatrami dobrú náladu. V nedeľu svoje jubileum kapela oslávila na popradskom námestí spolu s priateľmi – vystúpili aj Tvrdošanka z Tvrdošína, Sebedražská kapela a Maguranka.

Za tých 20 rokov sme prešli veľmi ťažkou cestou. Začiatky boli ťažké. nemali sme skúšobňu, priestory a nástroje. Rokmi sme obmieňali aj obsadenie až na dnešnú úroveň. Myslím, že šírime dobré meno nášmu mestu,“ povedal kapelník Popradčanky Ľubomír Čuban. Súčasné obsadenie kapely tvorí 15 muzikantov a 4 speváčky.

Dychová hudba funguje na mládežníckej úrovni už vyše 40 rokov pri kultúrnom stredisku. Na najvyššej úrovni hrajú dospeláci jubilejných 20 rokov. Popradčanka je stabilným účastníkom festivalu v Lednických Rovniach, kde sa každé dva roky uskutočňuje najlepší festival dychových hudobných telies na Slovensku. Na ostatnom ročníku Popradčanka získala cenu za najlepšiu skladbu i najlepšiu speváčku.

„20 rokov je už ľudská dospelosť. Hrával som na akordeón, viem, čo so tú dychové nástroje. Popradčanka vydržala dve desaťročia, vie výborne dotvoriť kolorit nášho mesta. Obdivujem ich a držím im palce. Samozrejme, že aj Popradčanku budeme podporovať v maximálnej možnej miere. Prišiel som im blahoželať,“ prihovoril sa primátor Popradu Jozef Švagerko, ktorý nedeľný festival s názvom Popradčanka FEST otváral.

Dychová hudba má napriek tejto dobe svoje čaro. Zábavu, úsmev a dobrú náladu vie vyčariť aj v dnešných časoch, čo potvrdila aj na popradskom námestí. „Zažívame kopec zábavy, ale najväčšia radosť prichádza z dobrej hudby. Keď vidíte po prvej odohranej polke, ako sa ľuďom rozžiaria oči, pocítite elán a energiu. To nás veľmi teší,“ podotkol Čuban, ktorého trápi absencia mladej krvi. „Bol by som rád, keby si aj mladí ľudia našli cestu k dychovej hudbe, aby hrali, fúkali na nástroje. Od klarinetu po tubu, čo je najťažší nástroj, nie je ľahké dať dokopy takúto partiu ľudí,“ dodal kapelník.

Popradčanka zabávala svojim programom stovky ľudí. Dychová hudba pod Tatrami je členovia kapely si prajú, aby bola aj naďalej minimálne ďalších 20 rokov.

Popradčaka 20 rokov
12
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM