Alexandra Matoľáková (5. F) Tlačové správy

Popradské „bilinky“ opäť rozkvitli. Slovensko-nemecká sekcia gymnázia s množstvom podujatí.

Od začiatku septembra je študentský kalendár bilingvalistu dosť zaplnený. Kultúrny a spoločenský život v našej bilingválnej sekcii prekvitá naozaj dynamickým tempom.

Ilustračný obrázok k článku Popradské „bilinky“ opäť rozkvitli. Slovensko-nemecká sekcia gymnázia s množstvom podujatí.
4
Galéria
Zdroj: Spojená škola, Ul. Dominika Tatarku, Poprad

Aj napriek zdaniu, že mnohí už hodili do žita namiesto flinty nádej, a to nádej na akékoľvek nové zážitky späté s návštevou školy, študentky a študenti slovensko-nemeckej bilingválnej sekcie Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade si svoju nádej nielen zachovali, ale získavaním nových podnetov ju môžu aktuálne aj naďalej pestovať. Po (minimálne zdanlivo) nekonečných mesiacoch pandémie spojenej s respiračným ochorením Covid-19, množstve stále nových opatrení, obmedzení a nariadení, online vyučovania a takmer dokonalej individuálnej izolácie od vonkajšieho sveta sme ako spoločnosť konečne odložili rúška, znížili počet dezinfekcií v domácnosti a kúpili si lístok do divadla. Kultúrny a spoločenský život sa nerozbehol iba na doskách, ktoré znamenajú svet, ale aj na tých našich, školských, ktoré nás naň každodenne pripravujú.

Od začiatku septembra je študentský kalendár bilingvalistu dosť zaplnený, a to nielen termínmi písomiek a odovzdávania projektov. Náš najstarší – piaty, ročník absolvoval návštevu Nestville Parku v Hniezdnom, ktorý je jednou z najmodernejších rafinérií na výrobu liehu v Európe. Mali sme možnosť pozorovať chemický proces jeho výroby, ktorým sme sa teoreticky zaoberali na hodinách chémie. Nestville Park zahrnul do svojej expozície aj historickú časť, ktorá zachytávala najmä prácu remeselníkov obce Hniezdne i pôvodné pracovné nástroje či finálne produkty ich výroby.

Zdroj: Spojená škola, Ul. Dominika Tatarku, Poprad

Ďalšia „bilinkárska“ exkurzia sa niesla v ponurejšom duchu a odkazovala na historické udalosti, ktoré sa nestali tak dávno, aby sa nás aj v dnešnej dobe bezprostredne nedotýkali. Študentky a študenti 4. E a 4. F si návštevou nemeckého koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v Osvienčime opäť pripomenuli, akú cenu má sloboda, dôstojnosť a ľudský život a ako málo si ho v období nacistického Nemecka prívrženci tejto ideológie cenili.

„Na prahu brány s nápisom Arbeit macht frei sa začala naša prehliadka, na ktorej sme si uvedomili, ako ďaleko dokáže zájsť ľudská nenávisť, ak sa jej spoločnosť včas nepostaví na odpor,“ píše v článku na našej školskej stránke Jakub Švento zo 4. F, ktorého sa návšteva tábora hlboko dotkla

Bilingválna sekcia gymnázia, nazývaná jednoducho „bilinky“, považuje za dôležité a prínosné spájanie rôznych kultúr, jazykov či štýlov výučby a to nielen nemecky hovoriacich krajín, ale aj ostatných štátov Európskej únie, ktorých súdržnosť a vzájomná spolupráca je práve teraz (nielen geopoliticky) kľúčová. Svoje schopnosti komunikovať (tentoraz nie v nemeckom, ale v anglickom jazyku) si precvičili študentky a študenti z viacerých ročníkov nášho gymnázia účasťou na výmennom programe so školou z Holandska. Ten sa začal príchodom Holanďanov do nášho mesta. Po prvom kontakte a vzájomnom zoznámení sa študenti svojim novým kamarátom venovali individuálne vo svojich rodinách, no ďalšie dni sa pre „Nizozemcov“ niesli v duchu spoznávania nielen našej školy, mesta, ale aj našich dominánt. Či už hovoríme o historickom centre Spišskej Soboty, jaskyni Zlá diera alebo o tatranských plesách, všetkým študentom z krajiny tulipánov, ktorá je známa svojimi nížinami, doslova učarovali.

Ďalšou z popredných udalostí bola aj stužková slávnosť našej 5. E triedy, ktorá sa uskutočnila v priestoroch popradskej Reduty. Krásny večer sa stal veľmi príjemnou spomienkou, navždy spojenou s „bilinkami“ a rokmi, ktoré sme v nich prežili.

Zdroj: Spojená škola, Ul. Dominika Tatarku, Poprad

Bilingvalisti sa stihli zúčastniť aj na ďalších akciách, ako bola exkurzia v Banskej Štiavnici (kde študenti navštívili Banské múzeum v prírode, štôlňu Bartolomej či mineralogickú výstavu Slovenského banského múzea), Európska noc výskumníkov v jednom z popradských obchodných centier či individuálna účasť literárnych talentov na Dňoch poézie Pavla Hudáka v Podtatranskej knižnice, kde som jednou z účinkujúcich bola aj ja.

Kultúrny a spoločenský život v našej bilingválnej sekcii prekvitá naozaj dynamickým tempom a my sa už teraz tešíme na ďalšie udalosti, ktoré nás, verím, rozličným spôsobom obohatia a naučia nás svet vnímať inak, ako sa nám vidí spoza školských lavíc.

Pri laviciach ostaneme aj naďalej a my piataci obzvlášť, keďže nás už o pár mesiacov čaká nemecká aj slovenská maturitná skúška. Nech nás teda sila a odhodlanie neopúšťajú a spomienky na mimoškolské podujatia nech sú pre nás posilou na ceste k vytúženému cieľu.

Alexandra Matoľáková (5. F)

Zdroj: Spojená škola, Ul. Dominika Tatarku, Poprad

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Spojená škola, Ul. Dominika Tatarku, Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM