Monika Vengrínová Futbal

Popradskí futbalisti skončili prípravu pred jarnou časťou: Po siedmich rokoch bez dlhov a so šancou na profesionalizáciu

Jarná časť sa naplno rozbehla prvým zápasom proti Liptovskému Mikulášu. V rámci prípravy pred touto časťou futbalisti na čele s trénerom zamakali na kondičke či na hernej taktike a funkcionári na filozofii a športovej koncepcii klubu.

Ilustračný obrázok k článku Popradskí futbalisti skončili prípravu pred jarnou časťou: Po siedmich rokoch bez dlhov a so šancou na profesionalizáciu
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk

Prípravu pred jarnou časťou mali futbalisti rozdelenú na dve časti, pričom prvá prebehla ešte na sklonku minulého roka. Druhá časť sa začala piateho januára. Z 36 hráčov napokon v kádri ostalo 21 plus jeden pendlujúci. Odišli tí, ktorí boli na hosťovaní a mužstvo doplnili noví a skúsení hráči, a to brankár Ján Malec, útočníci Peter Melek a René Durkot a obranca Jurčo. Z talentovaných dorastencov s perspektívou v tíme ostali len Martin Biskup a Peter Vernarec.

„Prípravu hodnotím ako vydarenú, splnili sme všetko, čo sme chceli, jediným rušivým momentom bola chrípková epidémia. Na sústredení v Maďarsku si však chlapci, najmä tí zamestnaní, výborne oddýchli. A i keď nám pršalo a nemohli sme trénovať vonku, bola to nadmieru vydarená akcia. Myslím si, že mužstvo je do súťaže dobre pripravené,“ zhodnotil prípravu pred jarnou časťou tréner A-mužstva Vladimír Lajčák.

Do jarnej časti s niekoľkými zmenami

Pred jarnou časťou naplno pracovali i funkcionári klubu, ktorí tvorili jeho filozofiu a športovú koncepciu. Tieto aspekty potom od začiatku januára začali do klubu zapracovávať. Prvou zmenou, ktorá v tíme nastala, je systém, v rámci ktorého sa pred jarnou i jesennou časťou do tréningového procesu zapojí maximálny počet hráčov. Tréner tak mal k dispozícii 36 hráčov z A-mužstva, B-mužstva i dorastencov, ktorí aktuálne končia v tejto vekovej kategórii. Z nich sa vyselektovalo spomínaných dvadsaťdva, ktorí budú v jarnej časti tvoriť kostru tímu. Zvyšní futbalisti sa stávajú hráčmi B-mužstva.

„Práve v B-čku plánujeme na jar urobiť veľkú zmenu. Z týchto hráčov by sme chceli spraviť juniorku, v ktorej by šancu dostali naši odchovanci končiaci v juniorskom mužstve, avšak s nedostatočnou výkonnosťou pre A-čko. Zároveň by sme do tejto juniorky chceli dostať najlepšie talenty z okolia,“ prezradil plány na najbližšie obdobie prezident FK Poprad Roman Dvorčák s tým, že popradský klub by sa mal stať regionálnym lídrom v tejto oblasti.

Ďalšou zmenou je rozhodnutie stavať len na vlastných odchovancoch a hráčoch z bezprostredného okolia. Klub sa tak nebude vydávať cestou nákupu hráčov z iných regiónov či zo zahraničia a v tejto filozofii chce pokračovať i v najbližších rokoch.

Klub, na ktorý budeme všetci hrdí

Veľkým krokom vpred by tiež mala byť profesionalizácia A-mužstva. K tej by malo dôjsť v prípade, že sa tím udrží na šiestom mieste v rámci Doxxbet ligy Východ a bude hrať prelínaciu súťaž o miestenku do Fortuna ligy. „Ohlasy na možnosť profesionalizácie sú medzi chalanmi veľmi pozitívne. Sme radi, že klub napreduje a pre náš ďalší futbalový život je to určitá forma motivácie. V druhej lige je už totiž náročnejšie skĺbiť prácu a niektorí i školu s futbalom. Čiže nad tým budeme musieť popremýšľať, pretože každý z nás je v inej pozícii. Je to ale veľmi lákavé,“ uviedol kapitán tímu Matúš Bendík.

Nepobiť sa o šieste miesto by bol z pohľadu prezidenta klubu hriech. Podľa jeho slov je v Poprade vytvorené kultúrne prostredie, ktoré nám iné kluby závidia. „FK Poprad vnímam ako jeden z najlepších klubov na Slovensku, s najlepším diváckym zázemím. Na zápas sem môžete prísť i s malými deťmi. Okrem toho dnes hráme, podľa mňa, na najkrajšom futbalovom štadióne v našej krajine,“ objasnil Dvorčák a dodal, že na tento klub budeme jedného dňa všetci v našom meste hrdí.

TK FK Poprad 5.3.2015
2
Galéria
TK FK Poprad 5.3.2015
6
Galéria
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM