Monika Vengrínová Iné športy

Popradskí futsalisti na bronzovom stupienku víťazov: So sezónou sa rozlúčili vo veľkom štýle

Nováčikovia v druhej najvyššej futsalovej lige na Slovensku to vo svojej prvej sezóne rozbalili, ako sa patrí. Ich zápasy mali najvyššiu návštevnosť v rámci futsalu v krajine a ich výkony boli fantastické. Ako nováčikovia v Open lige si vybojovali tretie miesto a mieria ešte vyššie.

Ilustračný obrázok k článku Popradskí futsalisti na bronzovom stupienku víťazov: So sezónou sa rozlúčili vo veľkom štýle
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Keď som zhruba pred dvoma rokmi dostal ponuku viesť túto krásnu halu (Aréna Poprad, pozn.red.), tak mojou túžbou bolo dostať sem tento nádherný šport, ktorý milujem a ktorý sem jednoznačne patrí, a tým je futsal. Ani vo sne by mi nenapadlo, že za tak krátky čas budeme tam, kde sme dnes. To nás však zaväzuje ešte k tvrdšej práci, ale sme za to veľmi vďační,“ uviedol manažér FC K-Corp Poprad a zároveň riaditeľ Arény Poprad Miroslav Kalnáši.

Ako uviedol, ich cieľom, od začiatku fungovania futsalu, bola práca s mládežou. Tak vznikol projekt Podtatranskej futsalovej stredoškolskej ligy, ktorý sa už rozšíril aj na dievčatá a od budúcej sezóny pribudnú i žiaci základných škôl. Pod Tatrami tiež vytvorili Podtatranskú futsalovú ligu na úrovni mestských líg, z ktorej čerpali talenty. Tí najlepší hráči boli prizvaní do tréningového procesu tímu FC K-Corp a zapojili sa do kvalitnej súťaže, druhej najvyššej futsalovej ligy – Open ligy.

Priemerná návštevnosť 400 divákov na zápas

„Chcel by som zablahoželať našim priateľom, ktorí v Poprade rozbehli jeden úžasný projekt. Nám sa to veľmi dobre počúva, najmä o práci s mládežou. Je to super, veľmi im držím palce. A určite aj pomoc zo strany slovenského futsalu musí prísť v akejkoľvek podobe,“ skonštatoval prezident slovenského futsalu Dušan Dobšovič s tým, že od najbližšej sezóny je v pláne získať väčší vplyv aj na druholigové súťaže a posúvať ich ďalej na pomoc regiónom. Veľkým cieľom slovenského futsalu, je podľa jeho riaditeľa, i práca s mládežou, kde by v juniorskej extralige veľmi rád privítal aj Poprad a o rok, o dva i tím FC K-Corp v seniorskej extralige.

Aby sa tím dostal do najvyššej slovenskej ligy, je podľa slov manažéra klubu, dôležité vyhrať súťaž, k čomu sú potrební šikovní hráči, ktorí budú klásť prioritu na futsal, nakoľko zladiť ho s veľkým futbalom je náročné. „My sa hráčom snažíme dať také podmienky, aby bol pre nich futsal atraktívnejší ako futbal. K tomu nám pomáha i návštevnosť. Tá tohtoročná priemerná bola 400 divákov na zápas, maximum bolo 600 divákov a našim snom je zaplniť obidve tribúny, ktorých kapacita je 2000 divákov, aby nás skutočne hnala ďalej plná hala. Ono to totiž nie je len o hráčoch, ale i o spolupráci medzi hráčmi a fanúšikmi,“ je presvedčený Kalnaši.

V poslednom zápase padol rekord

Fanúšikom sa chlapci odvďačili veľkým úspechom, keď hneď v prvej sezóne z deviatich tímov skončili na treťom mieste. K bronzovej priečke však viedla dlhá a náročná cesta. „Výber trénera aj hráčov do tohto mužstva bol veľmi dobrý. Sklamaním v sezóne bola zrejme len zlá séria štyroch prehratých zápasov, kde sme už asi nevládali. Zrejme preto, že prišiel veľký futbal, nakoľko každý z nás hrá aj ten. Myslím si však, že tretie miesto je výborné, i keď je trošku sklamaním, lebo druhé sme mali na dosah. Ale sme šťastní a do novej sezóny pôjdeme s tým, aby sme skončili čo najlepšie. Ďakujeme našim fanúšikom a veríme, že nás budú hnať aj naďalej,“ povedal kapitán tímu Adrián Tropp po poslednom zápase s Trnavou, v rámci ktorého popradskí futsalisti vytvorili rekord, keď vyhrali najvyšším rozdielom v dejinách slovenského futsalu.

„Do Popradu sme prišli s malým počtom hráčov, pričom niektorí futsal nehrali i rok. Jednému som dokonca musel pred týmto zápasom vysvetľovať pravidlá, nakoľko je úplný nováčik. Je to škoda, lebo pre povinnosti vo veľkom futbale naši kvalitnejší hráči nemohli prísť. Výsledok ma mrzí a dnes ma niektorí hráči presvedčili, že na to určite nemajú alebo musia ešte strašne veľa potrénovať, aby sa dostali na kvalitnejšiu úroveň. Ale beriem to športovo,“ vysvetlil slabší výkon trnavských hráčov ich tréner Igor Švajda.

Výkon popradských futsalistov však bol fantastický, a to nielen v poslednom zápase. Ako uviedol tréner tímu Tomáš Sabo, na to, že išlo o prvý ročník, chlapci predviedli veľmi pekné veci, snažili sa hrať futsalovo a divákom mali čo ponúknuť: „Chcel by som sa divákom poďakovať, že si našli cestu na zápasy, prišli nás podporiť a hnali nás vpred“.

Nová sezóna začína prípravou v auguste

V rovnakom, či možno ešte lepšom výkone a tempe by klub chcel pokračovať i v nasledujúcej sezóne. Tá začne v auguste prípravou, kedy sa hráči začnú opäť sťahovať z trávnika späť do haly. Do tréningového procesu sa zapoja ako hráči z práve ukončenej sezóny, ale i noví hráči a šancu dostanú i juniori. V septembri chlapcov čaká tretí ročník turnaja o Pohár mesta Poprad, ktorý, ako sľubujú organizátori, bude ešte kvalitnejším, čo sa účasti oproti minulému roku týka. „Účastníkov zatiaľ nechcem prezrádzať, pretože na tom intenzívne pracujeme, ale máte sa na čo tešiť. Čo sa týka vízie klubu do ďalšieho obdobia, nechceme fungovať ako ostrov v mori, ale chceme spolupracovať aj s FK Poprad a s FAM-kou v rámci zimnej prestávky. Veď napokon mnohí naši hráči hrajú aj futbal,“ prezradil plány klubu jeho riaditeľ Stanislav Kalakaj.

Funkcionári klubu zapracovali i na marketingových aktivitách a pre fanúšikov dali vytvoriť množstvo reklamných predmetov, ktorých kúpou môžu podporiť tento projekt. Súčasťou týchto predmetov sú aj balíčky s exkluzívnym obsahom, ktoré sa inde zohnať nedajú. Tie obsahujú niektoré spomínané reklamné predmety, klubové karty s hodnotnými informáciami, list riaditeľa klubu, fotku i podpisové karty troch top hráčov. Okrem toho balíček zabezpečí voľný vstup na všetky zápasy v nasledujúcej sezóne, ako i členstvo v klube FC K-Corp Poprad.

„Urobili sme veľa systémových krokov, aby sme v budúcej sezóne vedeli pokračovať v trendoch, ktoré sme začali v tejto. Našim cieľom je, aby na zápasy chodilo veľa ľudí, ktorí by si dokázali budovať vzťah k tomuto klubu, aby sa sem radi vracali, aby sem chodili celé rodiny s deťmi, pre ktoré by futsalový zápas bol akousi športovo-spoločenskou udalosťou,“ uzavrel konateľ spoločnosti K-Corp Peter Košalko.

Záver futsalovej sezóny v Poprade
1
Galéria
Záver futsalovej sezóny v Poprade
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM