Správy

Popradskú nocľaháreň pre ľudí bez domova zrekonštruovali: Jej kapacita sa zvýši, FOTO

V nocľahárni je potrebné dodržiavať isté pravidlá, nesmú tam byť ľudia pod vplyvom alkoholu. Aj tým sa však snaží radnica vyjsť v ústrety.

Ilustračný obrázok k článku Popradskú nocľaháreň pre ľudí bez domova zrekonštruovali: Jej kapacita sa zvýši, FOTO
5
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Popradskú nocľaháreň pre ľudí bez domova zrekonštruovali, jej kapacita sa tak zvýši. Počas slávnostného otvorenia to v stredu uviedol primátor Popradu Anton Danko. Mestu sa na projekt v hodnote takmer pol milióna eur podarilo získať prostriedky z fondov Európskej únie.

„Je našou povinnosťou sa postarať o tých, ktorí prišli o strechu nad hlavou. Zariadenie preto prešlo obnovou kompletne aj zvnútra, aj zvonku, je to zateplené a pribudli nové sociálne zariadenia. Vďaka prestavbe sa kapacita zvýšila na 43 klientov, v prípade nejakého nešťastia vieme to ešte zvýšiť,“ objasnil Danko.

Platia tam pravidlá

Skonštatoval, že na území mesta je približne 150 bezdomovcov, nie všetci však chcú prijať ich pomoc. Dodal, že toto číslo sa v poslednom období radikálne nezvýšilo.

V nocľahárni na Levočskej ulici je potrebné dodržiavať isté pravidlá, nesmú tam byť ľudia pod vplyvom alkoholu. Aj tým sa však snaží radnica vyjsť v ústrety.

„Poskytujeme krízovú intervenciu a závislosť od alkoholu je zdravotný problém. Preto sa snažíme sociálnym poradenstvom riešiť aj túto stránku. Okrem toho pomáhame im vybaviť doklady, pomoc v hmotnej núdzi, dôchodky, prípadne umiestnenie do iného zariadenia,“ priblížila vedúca sociálneho odboru na mestskom úrade (MsÚ) Petra Závacká s tým, že v nocľahárni majú nepretržitú prevádzku a okrem lôžka poskytujú ľuďom bez strechy nad hlavou aj ďalšie služby. Dodala, že táto zásadná rekonštrukcia prispeje k zvýšeniu štandardu prevádzky zariadenia.

Už v minulosti tam dobudovali stredisko osobnej hygieny a výdajňu stravy.

Kompletná obnova v tomto roku pozostávala najmä v dobudovaní prechodu, ktorý spája dve existujúce budovy. Vedúca odboru výstavby Kristína Horáková doplnila, že pribudla jedáleň, priestor na výdaj stravy a tiež zastrešený vstup a sociálne zariadenia pre imobilných.

Práce začali v máji

Cena prác sa v súvislosti s nepredvídanými okolnosťami podľa nej zvýšila o približne 60-tisíc eur.

Práce na obnove sa začali v máji, trvali do začiatku novembra a prebiehali za plnej prevádzky.

Počas tohto obdobia niektorých ľudí umiestnili do obytných kontajnerov v areáli nocľahárne. Náklady na obnovu sa vyšplhali na takmer 490-tisíc eur s DPH.

Mesto získalo na projekt dotáciu z eurofondov, spolufinancovanie samosprávy bolo na úrovni 81-tisíc eur.

Objektívom: Zrekonštruovaná nocľaháreň v Poprade
5
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová
Zdroj: Instagram.com/shayla.welch
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM