Monika Vengrínová Iné športy

Popradský cyklotrialista Ján Kočiš si zaslúži veľký palec hore: Na majstrovstvách Európy v top desiatke!

O tom, že Popradčan Ján Kočiš patrí k svetovej elite, niet pochýb. Opäť to dokázal na Majstrovstvách Európy UEC 2015 v Taliansku, kde s prehľadom skončil medzi desiatkou najlepších jazdcov.

Ilustračný obrázok k článku Popradský cyklotrialista Ján Kočiš si zaslúži veľký palec hore: Na majstrovstvách Európy v top desiatke!
Zdroj: Dnes24.sk

Po zrušenom svetovom pohári UCI v Krakove kvôli zraneniu francúzskej jazdkyne, sa náš najlepší cyklotrialista nevedel dočkať ďalších svetových pretekov. Tými boli Majstrovstvá Európy UEC v meste Alpago, v horách na severe Talianska. „Celá naša slovenská výprava pricestovala v stredu poobede. Hneď sme sa išli pozrieť na trate. Priznám sa, vôbec sa mi nepáčili, ale ťažkú hlavu som si z toho nerobil. Horšia bola aklimatizácia na extrémne teplo, ktoré neprestávalo ani v noci. Zle sa mi spalo, ale postupne som si na to zvykal,“ posťažoval si Ján.

Hneď vo štvrtok štartovali juniori, medzi nimi aj Janov zverenec, Popradčan Šimon Tapušík. Ten nakoniec vybojoval krásne desiate miesto. „Bol som s jeho výkonom spokojný, aj keď viem, že tam ešte nejaké rezervy sú. Určite má na viac,“ prezradil Kočiš.

V piatok štartovala kvalifikácia kategórie Elite 20, v ktorých nastúpil on sám: „Na preteky prišli všetky svetové hviezdy nášho športu, preto som cítil veľkú nervozitu a strach, ktorý som si prestal všímať po pár sekciách. Začiatok pretekov bol podľa mojich predstáv, šiel som presne to, čo som chcel“.

V druhom kole však pri náročnom skoku urobil chybu a spadol. A i napriek tomu, že v prvom a treťom kole mu jazda vyšla na 100%, táto chyba ho stála postup medzi najlepších šesť jazdcov sveta. Nakoniec skončil na deviatom mieste.

„Cieľom bola top 10, takže misia splnená, ale aj napriek tomu ma to veľmi zamrzelo, keď som videl, že mám na týchto jazdcov, aj napriek nie dokonalým podmienkam. Porazil som veľa známych jazdcov nášho športu, ktorí sú v rankingu svetového pohára vyššie ako ja,“ povedal Janko s tým, že tento pretek ho veľmi motivoval a trošku pozmenil svoj tréning.

„Viac ma to baví a už teraz sa teším na ďalší svetový pohár, ktorý bude v Rakúsku,“ prezradil cyklotrialista, ktorý aktuálne odlieta do Londýna, kam ho pozval svetový pretekár organizujúci trialový kontest v centre hlavného mesta Veľkej Británie. „Pozval šesť svetových jazdcov a ja som jeden z nich. Mám obrovskú radosť, pretože to beriem ako veľký kompliment,“ pochválil sa na záver Ján.

Cyklotrialista Ján Kočiš podal na majstrovstvách Európy parádny výkon
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM