Martin Sýkora Správy

Popradský strašiak opeknel: Mladý umelec mu vdýchol život

Podchod v mestskej časti Spišská Sobota spestrila alternatívna kultúra. Škaredé aj keď frekventované miesto tak dostalo šancu stať sa krajším.

Ilustračný obrázok k článku Popradský strašiak opeknel: Mladý umelec mu vdýchol život
Zdroj: Dnes24.sk

Podchod v mestskej časti Popradu v Spišskej Sobote už niekoľko dní zdobia obrazy, ktoré nainštaloval mladý Popradčan. Ako povedal autor projektu s názvom Projekt podchod Igor Hanečák, nápad vznikol z potreby priniesť do Popradu trochu alternatívnej kultúry. V prípade, že si obyvatelia mesta ešte výstavu nepozreli, mali by tak urobiť čím skôr. V utorok 2. augusta bude na jej mieste nainštalovaná nová výstava, ktorá sa bude venovať popradskému skateboardingu.

„Podchodom prechádzam často podobne ako väčšina ľudí z mestskej časti Spišská Sobota a toto miesto nemá svetlú minulosť. Ja však namiesto nadávania podporujem a vytváram niečo dobré. Prínos umenia mi prišiel ako ideálny nápad a zároveň to bol pre mňa akýsi pokus, či sa takéto veci v Poprade oplatí robiť. Napriek pesimizmu okolia sú však obrazy nepoškodené,“ uviedol Hanečák. V podchode sa nachádzajú tri dvojobrazy, ktoré sú umiestnené pod svetlami. Ide o štylizované portréty kultúrnych osobností ako sú Jaro Filip, Július Satinský, či Dežo Ursíny. „Na bočnej stene sú umiestnené grafiky s nápismi ako kedy si naposledy zmenil to, na čo si nadával v bare a podobné. Všetky sú vyhotovené technikou linorytu,“ vysvetlil autor projektu.

Popradčania tento podchod nazývajú aj strašidelným či najškaredším v meste. „Ľudia boli spočiatku skeptickí. Na jednej strane sa im to páčilo, ale niektorí to považovali za stratu času a vraveli mi, že sa to zničí. Môj plán však bol obrazy na toto miesto pridávať dovtedy, kým si nato jednoducho nezvyknú. Nebolo to však potrebné, pretože obrazy sa v podchode nachádzajú dodnes,“ dodal.

Obrazy sa budú v podchode meniť už čoskoro. V utorok 2. augusta o 18.15 h sa v priestoroch podchodu uskutoční vernisáž k výstave fotiek, ktoré dokumentujú skateboarding v meste Poprad. „Súčasťou bude aj koncert Dáša von Fľaša a peniaze z dobrovoľného vstupného budú použité na výstavbu DIY skate spotu,“ vysvetlil Hanečák. Doplnil, že v budúcnosti plánuje spolupracovať aj s popradskými umelcami a dať im priestor na prezentáciu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM