Peter Handzuš Rôzne

Popradským jazykovým nádejám sa v Prešove darilo

Víťazi obvodných kôl jazykových olympiád základných škôl a nižších ročníkov viacročných gymnázií sa v tomto mesiaci stretli na krajských kolách, organizovaných prešovským CVČ. Svoje želiezka v ohni mal aj Popradský okres, reprezentovali ho žiaci a študenti na súťažiach v anglickom a nemeckom jazyku.

Ilustračný obrázok k článku Popradským jazykovým nádejám sa v Prešove darilo
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Súťaž v oboch jazykoch je tradične rozdelená do troch kategórií. Kategória 1A je určená pre žiakov 5. – 7. ročníka základných škôl, resp. 1. a 2. ročníka viacročného gymnaziálneho štúdia. V kategórii 1B súťažia ôsmaci a deviataci, resp. ich vekové ekvivalenty z viacročných gymnázií. Na krajské kolá postupujú víťazi obvodných (v minulosti okresných) kôl. Kategóriu 1C zapĺňajú žiaci základných škôl a viacročných gymnázií bez ohľadu na vek, ktorých jeden z rodičov má dorozumievací jazyk anglický, resp. nemecký jazyk, alebo ktorí navštevujú bilingválne štúdium či dlhší čas sa vzdelávali v cudzine. Títo žiaci nesúťažia v obvodnom kole, po víťazstve v rámci jednotlivých školských kôl postupujú priamo na krajské kolá, preto v nich môžu byť zastúpení viacerí žiaci z toho istého okresu či mesta.

Popradským jazykovým nádejám sa v Prešove darilo

V nemeckom jazyku sa v kategórii 1A na štvrtom mieste umiestnila Beáta Schutzová zo ZŠ s MŠ na Jarnej ulici. Rovnaké miesto v kategórii 1B obsadila Andrea Zvirinská zo ZŠ s MŠ na Komenského ulici. 4. miesto v kategórii 1C si vybojoval Philipp Hahmann (Spojená škola D. Tatarku), jeho sestra Lenka (ZŠ s MŠ na UIici F. Kráľa) sa umiestnila o priečku nižšie. Ôsma najlepšia v kraji v tejto kategórii je Alžbeta Kašická zo ZŠ s MŠ na Dostojevského u­lici.

Angličtinári aj víťazne

V anglickom jazyku má náš okres aj medailové umiestnenia, z toho jedno víťazstvo. Pri svojej premiére na takomto type súťaže si ho vybojoval v kategórii 1C medzi 23 konkurentmi John Phillip Coyne, deviatak zo ZŠ s MŠ na Dostojevského ulici. Do rovnakej školy ešte minulý rok chodila aj Katarína Krupková, dnes žiačka prímy na Gymnáziu na Kukučínovej ulici. Po pomerne prekvapivom víťazstve na obvodnom kole v kategórii 1A (vekovo je šiestačka, nenavštevuje žiadnu jazykovú školu a nikdy nebola v anglofónnej krajine) zožala úspech aj „na kraji“, tu sa spomedzi dvanástich okresných víťazov umiestnila na 2. mieste. Od víťazného siedmaka z Kežmarského okresu ju delilo ani nie poldruha boda.

Na 14. a 16. mieste v kategórii 1C sa umiestnili dve popradské piatačky – Rebecca Ashley Saunders (ZŠ s MŠ na Jarnej ulici) a Stanislava Dudašková (ZŠ s MŠ na Komenského ulici). Popradská víťazka v kategórii 1B Nikola Müllerová zo ZŠ s MŠ na Komenského ulici svojím výkonom ukázala, že je spomedzi svojich rovesníkov siedma najlepšia angličtinárka v kraji.

Celé vyhodnotenie jednotlivých súťaží sa nachádza na stránke CVČ ABC Prešov. Reportáž z popradského obvodného kola si môžete pripomenúť TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM