Peter Handzuš Samospráva

Popradu hrozila blamáž. Mesto nechcelo prenajať pódium pre festival Viva Italia

Mesto odmietlo poskytnúť pódium v medzikostolí pre účely festivalu Viva Italia. Nakoniec primátor počas rokovania s poslancami mesta zmenil názor a prisľúbil prenájom za 1 €.

Ilustračný obrázok k článku Popradu hrozila blamáž. Mesto nechcelo prenajať pódium pre festival Viva Italia
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Zaujímavé vyvrcholenie malo júnové mestské zastupiteľstvo v Poprade. V jeho závere pred poslancami vystúpil Jozef Hrobák, zástupca občianskeho združenia Pre mesto, ktoré organizuje 20. – 23. 6. v Poprade veľký festival Viva Italia.

Mesto zamietlo žiadosť občianskeho združenia

K žiadosti občianskeho združenia o poskytnutie pódia na námestí v centre Popradu sa Mesto vyjadrilo zamietavo s tým, že je určené len pre akcie usporiadané mestom Poprad.

„22. novembra 2012 v Bratislave na slávnostnom zasadnutí taliansko-slovenskej komory pán viceprimátor Kromka vyhlásil, že osobne ponesie záštitu nad touto akciou,“ neskrýval rozčarovanie zo zamietavého stanoviska mesta Jozef Hrobák.

Podľa uznesenia nie je pódium len na akcie mesta

Poslanec Igor Wzoš prečítal niekoľko viet z dôvodovej správy zo zastupitelstva, kde sa riešil nákup nového pódia. „Investícia do pódia bola vykonaná z verejných zdrojov, daní občanov a firiem a preto by mala byť poskytnutá na účely konania kultúrnych a společenských podujatí aj ďalším subjektom,“ citoval dôvodovú správu Wzoš.

Podpredsedom OZ Pre Mesto je aj 1. viceprimátor Kromka. Ten však pred poslancami tvrdil, že ho ako zástupcu mesta na rokovania predsedníctva OZ nepozývajú. „Ja ani neviem, či teraz zasadá predsedníctvo a kedy zasadáte, o čom rokujete,“ povedal viceprimátor Kromka. Vytýkal združeniu, že priestory, ktoré mesto poskytlo pre OZ bezplatne, následne OZ prenajímalo so ziskom stánkarom.

OZ Pre mesto vraj robí predvolebnú kampaň

Hlavní predstavitelia mesta operovali v diskusii s Hrobákom a poslancami tým, že akcie OZ Pre Mesto sú predvolebnou kampaňou. „Ja nedopustím, aby sa mesto zapájalo, čo ani nikdy nerobilo, do žiadnych spolkov a združení, ktoré sú pripravené pre politické účely,“ povedal primátor Danko.

Nakoniec ale prvý muž Popradu Anton Danko ukončil diskusiu prekvapivým výrokom: „Sťahujem to, čo som povedal, že nepodpíšem. Pokiaľ (pódium) schválite na túto akciu, keď je to už tak všetko pripravené, tak súhlasím aj ja s tým, že tríbúna môže byť a o ďalších akciách sa môžeme baviť principiálne ďalej. Dávam slovo, že podpíšem nájom tejto tribúny za 1 €.“

Desiatky umelcov z Talianska a Slovenska tak budúci týždeň budú môcť vystupovať na novom, kvalitnom pódiu, ktoré mesto postavilo v medzikostolí na Námestí sv. Egídia.

Celú diskusiu si môžete pozrieť vo videu.

Popradu hrozila blamáž. Mesto nechcelo prenajať pódium pre festival Viva Italia
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM