Peter Handzuš Rôzne

Poslanci schválili takmer štvornásobné zvýšenie nájomného pre OÚ a ÚPSVaR

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Poprade na svojom dnešnom mimoriadnom zasadnutí schválili takmer štvornásobné zvýšenie nájomného pre Obvodný úrad a Úrad práce sociálnych vecí a rodiny.

Obe organizácie štátnej správy tak budú po novom platiť 33 eur za meter štvorcový ročne za kancelárske priestory a 25 eur za meter štvorcový ročne za priestory skladov, sociálnych zariadení, garáží, suterénov a chodieb.

V prípade, že úrady nové nájomné neprijmú, mesto je pripravené vypovedať nájomné zmluvy k 1. februáru a budovy odpredať. „Vyšli sme v ústrety a znížili sme pôvodný návrh o niekoľko percent, v prípade OÚ to činí okolo 8000 až 9000 eur a pri úrade práce tiež o 8000 eur menej ročne. Mohli sme ísť ešte vyššie,“ uviedol pre médiá primátor Popradu Anton Danko. Pôvodné nájomné podľa neho ani z 30% nepokrylo náklady, ktoré mala samospráva na základné udržanie budovy v prevádzkyschopnom stave. „Najradšej by sme boli, aby štátna správa ostala v týchto budovách, ale aby platila také nájomné, aby sme mohli aspoň trošku začať investovať do týchto budov,“ konštatoval Danko. Podľa neho štátna správa nechce tieto budovy odkúpiť.

„Ja túto zmluvu predložím ministerstvu vnútra, uvidíme. Priestory nie je problém nájsť, trochu mám obavy so sťahovaním, je však skoro o tom hovoriť, neviem, ako ministerstvo vnútra zareaguje,“ zhodnotil situáciu prednosta OÚ v Poprade Milan Baran. Podľa neho je toto zvýšenie nájomného adekvátne, avšak malo sa k nemu pristúpiť postupne. „Teraz je to zásadný skok, doteraz sme platili 18.000 eur ročne a teraz budeme podľa tohto uznesenia platiť zhruba 58.000 eur,“ konkretizoval Ba­ran.

OÚ v Poprade podľa neho momentálne nemá v rozpočte dostatok prostriedkov, aby zvýšené nájomné zaplatilo. „Ak ministerstvo novú nájomnú zmluvu schváli, musí urobiť aj rozpočtové opatrenie,“ vysvetľuje Baran. Súčasnú situáciu považuje za paradox, keďže Poprad je jeden z najstarších okresov a Obvodný úrad doteraz nemá vlastné priestory. Budovu v 30. rokoch minulého storočia dokonca postavil štát a následne ho odovzdal do užívania mestu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM