Martin Sýkora Rôzne

Poznáte Systém Rendez-Vous? Nejde o klasické rande, ale o život!

Slovenskí záchranári v súčasnosti riešia viacero problémov. Súčasne nastavený systém nie je dobrý aj preto záchranári prichádzajú s nápadmi, ako zlepšiť službu pri záchrane života.

Ilustračný obrázok k článku Poznáte Systém Rendez-Vous? Nejde o klasické rande, ale o život!
Zdroj: TASR

Čo je Systém Rendez-Vous (SRV)? Je to viacúrovňový stretávací systém, spôsob organizácie výjazdových skupín a stanovíšť záchrannej služb v niektorých európskych krajinách. Po prvýkrát bol využití v Heidelbergu v 70-tich rokoch 20. storočia. Zaviedla ho nadácia Björn-Steiger-Stiftung. SRV funguje napríklad aj u susedov v Českej republike. Na Slovensku je zatiaľ iba v rovine úvah.

Aj o tom sa už dlhodobo rozprávajú v Slovenskej komore zdravotníckych záchranárov (SKZZ), keďže slovenskí záchranári zatiaľ nedokázali pretlačiť do fungovania záchrannej služby. „Náš projektový tím sa zaoberal stretávacím systémom. Zefektívnil by výjazdy posádok s lekárom. K pacientovi by prišiel lekár so záchranárom osobným autom. Ak je nutný transport pacienta, previezla by ho posádka Rýchlej zdravotnej pomoci do nemocnice a lekár by bol v tomto prípade v systéme voľný,“ vysvetlil prezident SKZZ František Majerský.

Dnes takého pacienta musí transportovať rýchlovka do nemocnice, odovzdať ho a posádka je niekedy obsadená aj dve hodiny. „Systém RENDEZ-VOUS je bežný v západnej Európe a bolo by dobre , keby sme tie dobré veci preniesli do nášho systému,“ konštatoval Majerský s tým, že nejde iba o uľahčenie práce záchranárov, ale o záchranu ľudských životov.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM