Peter Handzuš Rôzne

Pred hlasovaním si zistite, koľkých poslancov volíte

Pri voľbe poslancov si treba všímať záhlavie hlasovacieho lístka

Pri voľbe poslancov obecných a mestských zastupiteľstiev je potrebné všímať si záhlavie hlasovacieho lístka. Ako totiž upozornila zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Lívia Škultétyová, bude na ňom uvedený maximálny počet kandidátov, ktorých možno v danom volebnom obvode zakrúžkovať.
Pokiaľ volič zakrúžkuje menej kandidátov, ako je stanovený počet, hlasovací lístok bude platiť. Ak však volič zahlasuje za viac kandidátov, ako je možné, hlasovací lístok platný nebude.
Právo voliť do orgánov samosprávy obcí majú obyvatelia SR, ktorí majú v obci, v mestskej časti hlavného mesta Bratislavy alebo v mestskej časti mesta Košice trvalý pobyt a najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov veku. Voliť môžu aj cudzinci. Musia však mať trvalý pobyt na Slovensku a v čase konania hlasovania musia byť doma. Rovnako ako každý iný občan SR, ktorý chce vo voľbách odovzdať svoj hlas. V komunálnych voľbách sa totiž nedá vybaviť voličský preukaz, ktorý by oprávňoval voličov hlasovať v inej obci ako v tej, v ktorej má trvalý pobyt.
Volič hlasuje osobne. Zastúpenie nie je prípustné. Po príchode do volebnej miestnosti musí preukázať svoju totožnosť. Ak nemá preukaz totožnosti a žiadny z členov okrskovej volebnej komisie ho nepozná, komisia požiada, aby volič preukázal svoju totožnosť svedectvom dvoch osôb známych komisii. Ak tak neurobí ani do ukončenia hlasovania, hlasovanie sa mu neumožní.
Hlasuje sa v priestore určenom na úpravu hlasovacieho lístku. Tam volič vloží do obálky jeden hlasovací lístok pre voľby do obecného alebo mestského zastupiteľstva a jeden hlasovací lístok pre voľby starostu alebo primátora. Na hlasovacom lístku pre voľby do zastupiteľstva zakrúžkovaním poradových čísel označí kandidátov, pre ktorých hlasuje. Môže pritom zakrúžkovať najviac taký počet kandidátov, aký má byť v príslušnom volebnom obvode zvolený. Na hlasovacom lístku pre starostu či primátora volič zakrúžkuje poradové číslo kandidáta, pre ktorého hlasuje.
Volič hlasuje tak, že po opustení priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov vloží obálku do volebnej schránky. Ak sa volič nemôže zo závažných, najmä zdravotných dôvodov dostaviť do volebnej miestnosti, môže požiadať okrskovú volebnú komisiu o to, aby mohol hlasovať mimo nej, ale len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená.
Volič, ktorý nemôže upraviť hlasovací lístok pre telesnú chybu alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, má právo vziať so sebou do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov iného voliča, aby za neho hlasovací lístok podľa jeho pokynov upravil a vložil do obálky.
Komunálne voľby sa konajú v určený deň v čase od 7.00 h do 20.00 h. Ak to miestne potreby vyžadujú, môže obec určiť začiatok volieb na skoršiu hodinu. Nadchádzajúce hlasovanie sa uskutoční v sobotu 27. novembra.
Starostov alebo primátorov a tiež poslancov mestských zastupiteľstiev si budú voliť obyvatelia takmer 3000 miest a obcí. Za poslanca alebo starostu a primátora budú zvolení tí z kandidátov, ktorí získajú najväčší počet hlasov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM