Martin Sýkora Správy

Pri NTC pribudne nová plocha: Všetko ide podľa plánu

Národné tréningové centrum v Poprade (NTC) sa rozrastie o niekoľko týždňov o ihrisko, ktoré bude spĺňať parametre UEFA. Priestor sa mení pred očami.

Ilustračný obrázok k článku Pri NTC pribudne nová plocha: Všetko ide podľa plánu
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Pri hlavnom štadióne pribudne nové ihrisko, ktoré bude spĺňať kritéria európskej futbalovej asociácie (UEFA). S prácami sa začalo pred mesiacom a výsledky sú v polčase budovania viditeľné.

„Položili sme dve základné vrstvy – štrkovú a pieskovú – a pribudla aj zemina, do ktorej sa teraz bude siať trávnik. Za ideálnych podmienok vyrastie za 6 týždňov. Chceme stihnúť termín koniec augusta,“ informoval riaditeľ NTC Peter Melek, ktorý každodenne dohliada na termíny a vykonané práce.

Pracovníci sa nevenovali len ihrisku, ale aj okolitej infraštruktúru. Okolo ihriska je už dnes vybudovaná cesta, ktorá bude slúžiť ako prístupová komunikácia k domom za ihriskom. „Posunuli sa ploty niektorých záhrad, čím chcem veľmi pekne poďakovať ľuďom, ktorí nám takto vyšli v ústrety. Vedia, že tu konečne budú mať kultúrne prostredie. Po dokončení ihriska chceme mať celý areál oplotený po celej dĺžke minimálne trojmetrovým pletivom. Za bránami pribudnú siete,“ dodal Melek.

V súčasnom stave je príprava na oplotenie ihriska hotová. Pätky na stĺpiky, ktoré budú držať plot, sú už osadené. Celý areál bude uzamknutý. Ihrisko bude mať štandardné rozmery 105×68 metrov, čo sú oficiálne UEFA rozmery. Bola to základná podmienka aj preto, aby UEFA mohla uvoľniť prostriedky na tento projekt.

Futbalisti si prídu na svoje aj počas večerov a chladných mesiacov. „Pri ihrisku pribudne aj osvetlenie, závlahový systém s odvodnením – šachty sú už hotové – a voda bude odtekať do pripraveného septiku, ktorý už mesto pripravilo. Pripravili sme ihrisko na vyhrievanie. Rozhodnutie, akým spôsobom bude trávnik vyhrievaný, padne o niekoľko dní, zvažujeme dve alternatívy,“ uzavrel riaditeľ NTC.

Ihrisko podľa jeho slov bude hotové do konca augusta a jeho slávnostné otvorenie je naplánované na september, kedy by kvalitu podtatranského trávnika mali vyskúšať aj prví futbalisti. Práce v týchto dňoch prebiehajú aj na hlavnom štadióne, kde sa ľudské ruky v spolupráci s ťažkými mechanizmami venujú osadeniu umelej trávy medzi trávnik ihriska a tribúny.

NTC 2016 výstavba tréningového ihriska
9
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM