Peter Handzuš Samospráva

Primátor riaditeľku nevymenoval, hoci voľby vyhrala. Údajne mal na to svoje dôvody

Voľby do funkcie riaditeľa ZŠ s MŠ na Koperníkovej ulici v Matejovciach prebehli podľa zákona. Víťazne z nich vyšla Mária Dudziková, keď dostala 8 hlasov. Primátor Popradu Anton Danko však za nového riaditeľa školy vymenoval Petra Husára, ktorý získal len hlasy dva.

Ilustračný obrázok k článku Primátor riaditeľku nevymenoval, hoci voľby vyhrala. Údajne mal na to svoje dôvody
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa § 3 ods. 2 zákona č. 596/2003 Z .z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v znení neskorších predpisov zriaďovateľ vymenúva riaditeľa na päťročné funkčné obdobie na návrh rady školy v lehote do 30 kalendárnych dní odo dňa predloženia návrhu. Rada školy predkladá návrh na kandidáta na riaditeľa na základe výsledkov výberového konania. V tomto prípade rada školy navrhla za riaditeľku vymenovať Máriu Dudzikovú, ktorá zastávala funkciu riaditeľky doteraz. Primátor Anton Danko však vymenoval za riaditeľ uchádzača, ktorý bol v poradí na druhom mieste.

V stanovisku Ministerstva školstva sa uvádza, „že poradie uchádzačov vo výberovom konaní na funkciu riaditeľa školy, ktoré stanovila výberová komisia, je pre zriaďovateľa záväzné. To znamená, že musí vymenovať do funkcie uchádzača, ktorý sa vo výberovom konaní umiestnil na prvom mieste.“

Dôvody primátora sú opodstatnené, nejde o žiadnu svojvôľu

V tomto prípade sa tak ale nestalo. Primátor sa rozhodol inak, nie však neopodstatnene. “Dôvody, ktoré viedli primátora mesta k nevymenovaniu v poradí prvého úspešného uchádzača do funkcie sú dlhodobé a nejde o žiadnu svojvôľu, ale rozhodnutie podporené opakovanými výsledkami následných kontrol,“ informoval médiá hovorca mesta Marián Galajda.

Podľa jeho slov mesto už pred rokom zvažovalo odvolanie riaditeľky kvôli opakovanému nedodržiavaniu všeobecne záväzných predpisov, za čo zodpovedá práve riaditeľ. Vtedy to však samospráva riešila ešte dôrazným upozornením. "Keďže povinnosťou samosprávy je chrániť a zveľaďovať majetok mesta, štatutár mesta nevidel inú možnosť, ako v tomto prípade takto konať,“ dodal Galajda.

Stanovisko ministerstva sa líši

Podľa zákona zriaďovateľ má právo nevymenovať takého kandidáta, ktorý bol odvolaný z funkcie riaditeľa školy podľa § 3 ods. 7 a 8 uvedeného zákona, t. j. nemôže vymenovať riaditeľa
a) ak bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin,
b) za porušenie povinností a obmedzení vyplývajúcich z osobitného predpisu,
c) za závažné porušenie všeobecne záväzných právnych predpisov,  alebo
d) ak sa zrušuje škola alebo školské zariadenie,
e) na návrh hlavného školského inšpektora
alebo
a) na návrh rady školy,
b) ak neabsolvuje funkčné vzdelávanie alebo funkčné inovačné vzdelávanie v lehote podľa osobitného predpisu,
c) na návrh ministra školstva Slovenskej republiky, ak budú zistené závažné nedostatky; riaditeľa strednej zdravotníckej školy na návrh ministra zdravotníctva Slovenskej republiky.

„Ak nemal zriaďovateľ na nevymenovanie kandidáta jeden z hore uvedených dôvodov, nevymenovaním uchádzača na riaditeľa školy, ktorý sa vo výberovom konaní umiestnil na prvom mieste, došlo takýmto konaním zriaďovateľa  k porušeniu zákona,“ uvádza sa napokon v stanovisku Ministerstva školstva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM