Monika Vengrínová Krimi

Prípad ako z filmu: Popradčan (54) plánoval únos mladej ženy (20)

Príslušníci krajskej kriminálnej polície už dlhodobejšie pracovali na prípade Popradčana (54), ktorý mal podľa nej v úmysle uniesť mladú ženu (20) a vyhrážkami ublíženia na zdraví od nej žiadať značnú sumu peňazí. Muži zákona ho zadržali pri jednom z popradských obchodných domov.

Ilustračný obrázok k článku Prípad ako z filmu: Popradčan (54) plánoval únos mladej ženy (20)
Zdroj: TASR

„Podľa doterajších zistení mal obvinený najneskôr od začiatku októbra tohto roku začať pripravovať únos ženy (20) z Popradu. Dôvodom jej únosu malo byť to, že mladá Popradčanka je v súčasnej dobe poverená vedením istej spoločnosti so sídlom v Žiline, ktorej spoločníkom je jej otec a na účet ktorej pravidelne mesačne prichádza suma vo výške 120 tisíc eur. Po vykonaní únosu plánoval obvinený vyhrážkami ublížením na zdraví a iným násilným spôsobom zabezpečiť od nej prístupové kódy k účtu danej spoločnosti prípadne splnomocnenie pre ďalšiu osobu pravdepodobne tzv. „bieleho koňa“, ktorá by konala v mene inej firmy a na účet ktorej by na základe tohto splnomocnenia prišli uvedené finančné prostriedky vo výške 120 tisíc eur mesačne,“ informoval krajský policajný hovorca Daniel Džobanik.

Stretnutia v obchodnom dome v Poprade

Ako ďalej hovorca uviedol, peniaze sú poukazované na účet žilinskej firmy od istej spoločnosti z Turecka, ktorá má o tomto finančnom plnení uzatvorenú zmluvu so žilinskou spoločnosťou. Podľa polície, obvinený za účelom únosu a následného vydierania oslovil istého muža, s ktorým sa viackrát stretol, pričom stále od neho požadoval vykonanie únosu a násilnou formou zabezpečenie od unesenej potrebných podkladov.

„Ohľadom celej tejto záležitosti sa obvinený stretol dňa 2.decembra 2014 v jednom z popradských obchodných domov s osloveným únoscom, ako aj s ďalšou osobou,“ konštatoval Džobanik s tým, že po prisľúbení vykonania únosu a zabezpečenia potrebných podkladov sa dohodli na ďalšom stretnutí a to 4.decembra, opäť v tom istom obchodnom dome.

Policajný hovorca ďalej uviedol, že v dohodnutý deň, sa v čase o 12:00 hodine aj stretli, kde obvinenému oslovená osoba potvrdila vykonanie únosu a zároveň, podľa polície, dal tejto osobe obvinený ďalšie inštrukcie únosu a k zabezpečeniu prevodu získaných peňazí. Po skončení stretnutia došlo k vykonaniu zadržania podozrivého policajtmi prešovského pohotovostného útvaru pri jednom z obchodných domov v Poprade.

Hrozí mu trest odňatia slobody na 12 až 20 rokov

„Obvinený sa snažil vykonať tento skutok v čo možno najkratšej dobe a preto oslovoval na spáchanie tohto trestného činu rôzne skupiny osôb. Z daného dôvodu bolo potrebné zabezpečiť dôkazy a zadržať páchateľa v čo najskôr možnej dobe,“ povedal Džobanik.

Ako hovorca dodal, po zadržaní a obvinení bol Popradčan (54) umiestnený do cely policajného zaistenia a vyšetrovateľ spracoval podnet na jeho vzatie do väzby a obvinil ho z obzvlášť závažného zločinu vydieračský únos v štádiu prípravy. „6.decembra rozhodol sudca o väzobnom stíhaní obvineného. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 12 – 20 rokov,“ uzavrel policajný hovorca.

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM