Peter Handzuš Rôzne

Prípravy na Národné stretnutie mládeže P15 vrcholia. Organizátori použijú vyše 20 ton techniky a rekvizít

Vyše 20 ton techniky a stavebného materiálu, štyri kilometre káblov a stovky rôznych rekvizít využije počas najbližších dní tím Národného stretnutia mládeže P15, ktoré sa začne už v piatok v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Prípravy na Národné stretnutie mládeže P15 vrcholia. Organizátori použijú vyše 20 ton techniky a rekvizít
Zdroj: Dnes24.sk

Väčšia časť z nej sa nachádza priamo v meste, kde dnes stovky dobrovoľníkov vstúpili do druhej polovice prípravného týždňa. V Aréne Poprad napríklad začali so stavbou hlavného pódia. Pod Tatry smerujú aj kroky ďalších stoviek mladých ľudí, ktorí sa aktívne zapoja do príprav. Najväčšiu časť – viac než sto – tvoria animátori, ktorých už od štvrtka čaká formačné školenie z aktivít, ktoré najbližší víkend predstavia zaregistrovaným účastníkom P15. Do mesta postupne prídu mladí z dvadsiatky tímov. Celkovo na akcii pomáha vyše 400 ľudí z celého Slovenska i zahraničia, všetci pracujú bez nároku na odmenu. Doteraz odpracovali niekoľko tisíc dobrovoľníckych ho­dín.

Prípravy zatiaľ bez problémov

„Prechádzame do druhej polovice, práve počas dnešného dňa príde najväčšia skupina dobrovoľníkov. Od pondelka, kedy sme sa začali schádzať, sme zatiaľ nezaznamenali nijaký rušivý moment, ktorý by nás prekvapil. Postupne si prechádzame jednotlivé naplánované úlohy. A môžem povedať, že všetko funguje bez problémov. Je to dobre nastavený stroj a všetky kolieska do seba zapadajú. Trošku sa stále obávame nejakých neočakávaných vecí, ktoré vyskočia na takejto akcii, ale ešte sa nám nestalo nič veľké, čo by sme nedokázali zvládnuť,“ hodnotí prvé dni v meste hlavný zodpovedný za P15 Ondrej Chrvala. „Oceňujeme a ďakujeme za veľkú priazeň, ktorou nás poctili viacerí miestni – nosia nám koláče a občerstvenie, za čo im posielame aj prostredníctvom médií veľké ďakujem,“ dodáva Ondrej Chrvala, tajomník Rady KBS pre mládež a univerzity, ktorá podujatie organizuje.

Finišuje sa aj v Aréne Poprad

Mesto Poprad žije mladými už od pondelka, kedy začal takzvaný prípravný týždeň. Jeho cieľom je nielen práca, ale aj duchovná príprava mladých dobrovoľníkov. Vrcholia ním vyše jedenapolročné prípravy centrálneho tímu spolu s vedúcimi pracovných skupín. Finálne práce čakajú dobrovoľníkov vo štvrtok a v piatok. Pozornosť zamerajú napríklad na prípravu Arény Poprad, kde sa chystajú hlavné aktivity P15. Stavbári budú pokračovať v stavbe pódií, výtvarníci zabezpečia výzdobu, technici jej ďalšie vybavenie. Dôležité úlohy má naplánované i tím ubytovania. Začne chystať priestory v školách v meste. Do Popradu už pricestoval aj info tím, ktorý už začal spoznávať mesto a pripravovať strategické miesta, na ktorých bude poskytovať inštrukcie pre mladých pútnikov. Zdravotnícky tím už komunikuje s partnermi v meste. Aktívne sa do služby sa zapájajú aj ďalšie skupiny.

Nachystaná je putovná výstava fotografií

Počas prvých dní prípravy predstavil tím niekoľko noviniek. V Kostole sv. Cyrila a Metoda napríklad otvoril putovnú výstavu fotografií Michala Fuliera „Súď ma a skúšaj“. Vznikla v prebiehajúcom Roku zasväteného života, ktorý ohlásil pápež František, a pri príležitosti 65. výročia likvidácie reholí v Československu. Verejnosť ju môže navštíviť do soboty, kedy ju premiestnia do Evanjelického kostola na Námestí sv. Egídia. Fotografie vznikli pri výrobe dokumentárneho filmu nesúceho to isté meno a vydávajúceho svedectvo o pohnutých udalostiach z 50. rokov 20. storočia. Fotografie zobrazujú represie komunistickej doby voči náboženskej slobode, prinášajú svedectvo o takmer dvanástich tisícoch deportovaných rehoľných sestier, o zle, ktoré bolo na nich páchané, ale aj o ich vernosti, láske i odpustení počas celého ich života všetkým, ktorí toto zlo spôsobili.

Foto: Komunikačný tím P15 /Andrej Jaško, Martin Buzna, Andy Jaško, Fero Marcin

Na Národnom stretnutí mládeže P15 využijú tony techniky a rekvizít
3
Galéria
Na Národnom stretnutí mládeže P15 využijú tony techniky a rekvizít
30
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM