Peter Handzuš Rôzne

Problémy s učebnicami aj v Poprade

Najväčší problém s učebnicami na popradských ZŠ majú v 4. a 8. ročníku.

Súčasný stav s učebnicami na základných školách (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad je podobný ako v ostatných ZŠ na Slovensku. „Práve v týchto dňoch prichádzajú do škôl viaceré ďalšie tituly učebníc, ktoré chýbali. Školy sú spojené s novým distribútorom, doobjednávali si učebnice, niektoré objednávky boli vybavené kladne, niektoré nie. Problémy súviseli so zmenou distribútora,“ zdôvodnila vedúca odboru školstva, mládeže a športu na Mestskom úrade v Poprade Edita Pilárová.

Aj napriek skvalitneniu tejto služby, keď si môžu školy cez edičný portál skontrolovať vybavenie objednávky, sú však dodávky učebníc podľa nej oproti objednanému počtu krátené a učebníc nie je dostatok. „V ročníkoch 1. – 3. chýbajú učebnice dopravnej a informatickej výchovy, v niektorých školách ešte neboli dodané pracovné zošity matematiky, prírodovedy či učebnica cudzieho jazyka,“ priblížila stav na školách Pilárová.

Vo 4. ročníkoch sú doteraz iba učebnice prírodovedy, matematika prichádza v týchto dňoch, ostatné učebnice stále chýbajú. Na 2. stupni je najmenej nových učebníc v 8. ročníku, žiaci majú len na slovenský jazyk, literárnu výchova a matematiku 1. diel. „Ostatné učebnice nie sú. V nižších ročníkoch chýbajú knihy pre etickú, dopravnú a hudobnú výchovu, ale aj učebnice dejepisu pre 7. ročník, občianskej náuky a chémie,“ zdôraznila vedúca odboru školstva.

Nedostatok materiálu podľa nej riešia ZŠ vypožičiavaním si učebníc z iných škôl, využívajú texty zo starších kníh, kopírujú si texty z internetu alebo si učitelia sami pripravujú texty a úlohy a tieto následne kopírujú pre žiakov.

Takáto príprava podľa riaditeľa ZŠ s Materskou školou Jarná v Poprade Jána Košťalíka oberá učiteľov o čas. „Problém je s časom, učiteľ by ho mohol využiť zmysluplnejšie ako hľadaním a prípravou textu,“ uviedol Košťalík. Podľa neho bola reforma ohľadom učebníc nepripravená a urobená narýchlo. „Neboli pripravené učebnice a spustili sme niečo, aby sme to spustili. Neviem si predstaviť, akú kvalitu vzdelávania dostanú v 4. a 8. ročníku, mohli by dostať ďaleko lepšiu. Práca s knihou existuje, ale len so starými učebnicami, s novými nie,“ konštatoval riaditeľ.

V meste Poprad sa nachádza deväť ZŠ a na vzdelávacom procese sa zúčastňuje viac ako 4500 žiakov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM