Monika Vengrínová Rôzne

Prvé ovocie spolupráce: V Tatrách sa na dani z ubytovania vybral takmer milión €, rekordér je Štrba

Samosprávy vo Vysokých Tatrách v roku 2013 vybrali na dani z ubytovania takmer milión eur. Za takmer 10% nárast oproti predchádzajúcemu roku, môže aj vznik Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry.

Ilustračný obrázok k článku Prvé ovocie spolupráce: V Tatrách sa na dani z ubytovania vybral takmer milión €, rekordér je Štrba

Spolupráca partnerov OOCR prináša ovocie

„Takmer 10-percentný nárast výberu dane z ubytovania za rok 2013 je jasným signálom, že spoločné aktivity partnerov cestovného ruchu v Tatrách majú efekt. Rok 2013 bol z pohľadu výberu dane z ubytovania v Tatrách veľmi úspešný,“ konštatovala výkonná riaditeľka OOCR Lenka Maťašovská.

Samosprávy vo Vysokých Tatrách sa môžu podľa nej pochváliť výberom na dani z ubytovania vo výške takmer 945 000 eur, čo predstavuje oproti roku 2012 nárast o 9,77 percenta. Mesto Poprad, Obec Štrba, Mesto Vysoké Tatry a ostatní členovia OOCR tak začali zbierať prvé ovocie spolupráce samospráv s najvýznamnejšími podnikateľskými subjektmi v destinácii. Rekordérom zo samosprávnej trojice je Obec Štrba.

Viac vybratých daní, vyššia dotácia od štátu

„Okrem samotnej Štrby prispelo do našej obecnej pokladnice najmä Štrbské Pleso. Teší ma nárast výberu dane až o 28,8 percenta, čo predstavuje o takmer 58 000 eur viac, ako v roku 2012. Napríklad v mesiacoch apríl a máj sme zaznamenali dokonca viac ako 100% prírastok výberu dane,“ povedal starosta obce Štrba Michal Sýkora.

Významným pozitívom podľa Maťašovskej je, že nárast samotnej vybranej dane z ubytovania prináša oblastnej organizácii možnosť získať vyššiu dotáciu od štátu. Tú následne partneri spoločne použijú na ďalší rozvoj a napredovanie regiónu.

Priemerná dĺžka pobytu v regióne je 3,4 dňa

„Pochopili sme, že musíme stavať na spokojných klientoch. Preto nám nejde len o to, aby sa u nás ubytovali a využili tak nejaké služby regiónu, ale aby si pobyt u nás skutočne vychutnali a mali ho pestrý. Napríklad vďaka regionálnej karte získavajú ubytovaní hostia zľavy až do 50 %. Tiež organizujeme v Tatrách divácky zaujímavé podujatia, ktoré sa snažíme naviazať na pobytové balíky a tvoríme atraktívne spoločné produkty,“ doplnil predseda predstavenstva tatranskej OOCR Ján Mokoš.

Tatranci sa snažia tiež predlžovať čas strávený v destinácii, čo je rovnako možné len vďaka zaujímavému programu a kvalitným službám. Priemerná dĺžka pobytu v regióne je 3,4 dňa, čo je údaj platný za rok 2012, rok 2013 zatiaľ nie je dostupný.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM