Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: 1. december je Svetový deň boja proti AIDS

Pranostika na dnes hovorí: "Keď je prvý december mokrý, veští ľavnú zimu." Meniny oslavuje Edmund. Polooblačno až oblačno. Teploty -2 až 3 stupne C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: 1. december je Svetový deň boja proti AIDS
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –3 až –6 a najvyššie denné 0 až 3 stupne C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –4 až –9 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –4 až –8 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Meniny má Edmund

Mužské meno Edmund má anglický pôvod a v preklade znamená „mocný ochranca“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame výnimočne a oslovujeme ich Edmo, Edmino, Edminko.

Edmundovia, ktorí majú meniny 1. decembra, nie sú ctižiadostiví. Uprednostňujú skôr pokojný, pohodlný život. Sú starostliví, nežní a tolerantní.

Študujú zvyčajne na slušnej úrovni, lebo sa dobre prispôsobujú všetkým vyučovacím predmetom a vedia sa sústrediť na informácie, ktoré dostávajú. Keďže sú precízni, stávajú sa napríklad technikmi, úspech môžu dosiahnuť aj v lekárskom povolaní.

Šťastie a istotu hľadajú vo svojej rodine, pre ktorú sú ochotní urobiť veľa.

Stalo sa doma

1850 – Uhorský miestodržiteľ barón Karol Geringer zrušil v Uhorsku osobitné postavenie slobodných kráľovských miest.

1921 – Konala sa americká premiéra prvého slovenského hraného filmu Jánošík bratov Siakeľovcov. Film bol uvedený v Chicagu v Atlantis Theatre.

1947 – Bol založený Ústav Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.

1952 – Založili Výskumný ústav reumatických chorôb (VÚRCH) v Piešťanoch.

2006 – Uskutočnili sa voľby do orgánov samosprávy miest a obcí. Po 16 rokoch stratil primátorské kreslo v Žiline predseda SNS Ján Slota.

Stalo sa vo svete

1835 – Dán Hans Christian Andersen publikoval svoju prvú knihu rozprávok.

1906 – Vo francúzskej metropole Paríži otvorili prvé kino na svete (Cinema Omnia Pathé), ktoré slúžilo iba na premietanie filmov.

1918 – Island sa stal samostatným štátom v personálnej únii s Dánskom.

1925 – V Mongolsku sa uskutočnila menová reforma. Zavedená bola nová menová jednotka tugrik.

1959 – Vo Washingtone (USA) bola podpísaná zmluva o Antarktíde, o mierovom využívaní tohto kontinentu.

1989 – Michail Gorbačov rokoval vo Vatikáne s pápežom Jánom Pavlom II., bol prvý vodca sovietskej komunistickej strany, ktorý rokoval s pápežom.

1990 – Prepojili stredný z troch budovaných tunelov pod Lamanšským prielivom, čím sa Veľká Británia spojila s kontinentálnou Európou.

1997 – V japonskom meste Kjóto sa začala 10-dňová konferencia OSN o zmenách klímy. Delegáti z 59 krajín na nej schválili protokol (tzv. Kjótsky protokol), ktorý určuje zníženie emisií skleníkových plynov v rokoch 2008–2012.

2000 – Konzervatívec Vicente Fox zložil prísahu ako nový prezident Mexika a ukončil tak 71-ročnú nepretržitú vládu Inštitucionálnej revolučnej strany (PRI). Prezidentom bol do roku 2006.

2009 – Vstúpila do platnosti Lisabonská zmluva EÚ.

2009 – Zlatú loptu francúzskeho magazínu France Football pre najlepšieho futbalistu Európy za rok 2009 získal Argentínčan Lionel Messi z FC Barcelona (Španielsko).

2011 – Šesť politických strán v Belgicku sa dohodlo na zostavení koaličnej vlády. Premiérom sa stal sociálny demokrat Elio di Rupo, predstaviteľ francúzsky hovoriacich Valónov. Belgicko bolo bez vlády 535 dní.

2013 – Obyvatelia Chorvátska v referende rozhodli o zákaze homosexuálnych manželstiev. Podľa výsledkov hlasovalo 65,87 percenta osôb, za ústavnú definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy, kým opačný názor vyjadrilo 33,51 percenta voličov. Účasť na plebiscite činila 37,88 percenta. Výsledok referenda je záväzný bez ohľadu na počet zúčastnených voličov. Obyvatelia najnovšej členskej krajiny EÚ sa mohli v referende vyjadriť k otázke: Súhlasíte s tým, že manželstvo je manželský zväzok medzi mužom a ženou?

Skladba dňa

1977 – Narodil sa Brad Delson (rodený Bradford Phillip Delson), Agoura Hills, California, USA, gitarista skupiny Linkin Park. Táto nu metalová formácia vznikla v Agoura Hills v roku 1996. V októbri 2000 vydali debutový album Hybrid Theory, za ktorý dostali platinovú platňu. Hybrid Theory mal byť pôvodne názvom skupiny. V marci 2003 vydali druhý album Meteora. Na svojom konte majú šesť štúdiových albumov, najnovší The Hunting Party vydali v júni 2014, predchádzajúci piaty s názvom Living Things vyšiel v júni 2012. Do diskografie patria aj dva kompilačné a päť live albumov. V americkom singlovom TOP 40 rebríčku mali zatiaľ deväť skladieb, najúspešnejšou bola In The End v októbri 2001, ktorá sa dostala na druhé miesto. Úspešní sú aj na Britských ostrovoch, do hitparády sa dostalo jedenásť ich piesní. Získali dve ceny Grammy za rok 2001 a 2005.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM