Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Elektrická žehlička oslavuje 137 rokov, meniny má Norbert

Dnešná pranostika hovorí: "Na svätého Norberta už zima ide do čerta". Meniny má Norbert. Slnečno, na mnohých miestach búrky. Teploty 22 až 27 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Elektrická žehlička oslavuje 137 rokov, meniny má Norbert
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Západ: slnečno, možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 24 až 27 stupňov C.

Stred: slnečno, možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Východ: slnečno, možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Meniny má Norbert

Mužské meno Norbert má nemecký pôvod a jeho význam je „slávny Severan“. Nositeľov tohto menej častého mena oslovujeme Norko, Noro, Norbi. Meniny oslavujú 6. júna.

Norbertovia sú obdarení diskrétnosťou, sú zdvorilí a jemnocitní. Majú pomalšie reakcie. Ich inteligencia im umožňuje odhadnúť situáciu na prvý pohľad. Disponujú úžasnými nápadmi, často veľmi praktickými. Hoci nie sú práve spoločensky založení, privítajú z času na čas návštevy. Ako malí chlapci sú prítulní.

Mali by si dávať pozor na intelektuálnu prepracovanosť. Viac by mali stáť za svojimi názormi, prekonávať sklon k ostýchavosti a naučiť sa sústrediť. V ich strave by nemal chýbať hlavne vápnik a vitamín C.

Totemové zviera Norbertov je užovka. Ich obľúbené farby sú hnedozelená, tyrkysová, biela. Ochranné rastliny petržlen, rasca, ochranné kamene citrín, sardonyx a achát.

Stalo sa doma

1861 – V Martine sa začalo (trvalo do 7.6.) zhromaždenie, na ktorom bolo prijaté Memorandum národa slovenského.

1871 – Pri príležitosti 10. výročia Memoranda národa slovenského sa v Martine zišli popredné osobnosti slovenského národného hnutia. Vznikla Slovenská národná strana (SNS).

1992 – Skončili sa parlamentné voľby v bývalej Českej a Slovenskej Federatívnej Republike (ČSFR). Na Slovensku zvíťazilo Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) Vladimíra Mečiara.

2008 – Atlétka Lucia Klocová obsadila 2. miesto na mítingu Zlatej ligy v nórskom Osle, kde časom 1:58,19 na 800 m vytvorila najlepší európsky výkon roka.

2009 – Na Slovensku sa uskutočnili po druhý raz v histórii voľby do Európskeho parlamentu (EP). Smer-SD získal päť mandátov, SDKÚ-DS, KDH a SMK po dva mandáty, SNS a ĽS-HZDS po jednom.

2009 – Za arcibiskupa Trnavskej arcidiecézy vysvätili Róberta Bezáka. O tri roky neskôr 2. júla 2012 ho vtedajší pápež Benedikt XVI. odvolal z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy, čo vyvolalo nespokojnosť mnohých katolíckych veriacich, ktorí na jeho podporu organizovali modlitebné stretnutia, protestné zhromaždenia aj petície, ale na jeho odvolaní sa už nič nezmenilo.

2010 – Jazdeckú sochu Svätopluka autora Jána Kulicha odhalili slávnostne na Bratislavskom hrade vtedajší traja najvyšší ústavní činitelia SR – prezident SR Ivan Gašparovič, predseda NR SR Pavol Paška a premiér Robert Fico. Socha, jej umiestnenie na Bratislavskom hrade, ale aj spôsob odhalenia vyvolali nesúhlasné reakcie časti odbornej, politickej a laickej slovenskej verejnosti.

2014 – Tragická havária sa stala na diaľnici D1 v smere na Hlohovec. V autobuse sa nachádzalo 29 študentov a dve učiteľky. Vodič zišiel mimo cestu a autobus sa prevrátil. Na mieste zomreli štyri dievčatá, ktoré chodili do jednej triedy Športového gymnázia v Trnave.

2018 – Slovensko predalo historicky prvý 50-ročný štátny dlhopis v objeme 500 miliónov eur, s úrokom na úrovni 2,25 % p. a. Dopyt na trhu bol pritom trojnásobný.

Stalo sa vo svete

1513 – Švajčiarske vojská porazili v bitke pri talianskej Novare francúzsko-benátske jednotky kráľa Ľudovíta XII. Prinútili ho, aby ustúpil za Alpy a získali tak vplyv na severné Taliansko.

1523 – Gustav Vasa bol korunovaný za švédskeho kráľa, zároveň sa tým nastolila nezávislosť Švédskeho kráľovstva od Dánska.

1683 – V britskom Oxforde otvorili prvé múzeum pre verejnosť na svete The Ashmolean – Museum of Art and Archaeology.

1882 – Americký vynálezca Henry Seely si nechal patentovať elektrickú žehličku.

1931 – Požiar v Nemecku v mníchovskom Sklenom paláci zničil takmer 3000 vzácnych vystavených obrazov a sôch, medzi nimi aj výstavu 110 malieb nemeckých romantikov.

1933 – V Camdene, americký štát New Jersey, otvorili prvé drive-in kino. Návštevníci mali možnosť zaparkovať svoje auto pred filmovým plátnom a vychutnať si filmy zo sedadiel vo svojich autách. Do tohto Camdenského kina, prvého svojho druhu, sa vošlo 400 áut.

1944 – Začala sa operácia Overlord – vylodenie spojencov v Normandii. Tento deň vošiel do histórie aj ako Deň-D.

1951 – Otvorili prvý Medzinárodný filmový festival (MFF) v nemeckom Berlíne. Trval do 17. júna a zúčastnilo sa na ňom so svojimi filmami 21 krajín.

1971 – V Zväze sovietskych socialistických republík (ZSSR) vypustili kozmickú loď Sojuz 11 s posádkou Dobrovoľskij, Pacajev a Volkov, ktorí však pri návrate na Zem 30.6. toho roku zahynuli.

2001 – Americký fajčiar trpiaci rakovinou pľúc a mozgu vysúdil od tabakového koncernu Philip Morris tri miliardy amerických dolárov, keď súd uznal, že spoločnosť ho nedostatočne informovala o rizikách fajčenia. Bol to najvyšší individuálny disciplinárny trest vo forme finančného odškodnenia, aký bol dovtedy uložený ktorejkoľvek tabakovej spoločnosti.

Skladba dňa

1970, James Shaffer (vlastným menom James Christian Shaffer Lavallee), Rosedale, California, USA, gitarista skupiny Korn. Z pódia je známy aj pod prezývkou Munky. Táto americká alternatívna metalová formácia vznikla v roku 1993. V októbri 1994 vydali debutový album Korn. Do dnešných dní majú na svojom konte dvanásť štúdiových albumov, najnovší The Serenity Of Suffering vydali v októbri 2016, predchádzajúci s názvom The Paradigm Shift vyšiel v októbri 2013. Úspešné boli tretí Follow The Leader z augusta 1998 a štvrtý Issues z novembra 1999, oba sa dostali na prvú pozíciu v albumovom rebríčku. K diskografii patria aj tri live a sedem kompilačných albumov. Na svojom konte majú dve ceny Grammy. V bratislavskej Aeron aréne NTC vystúpili 4. apríla 2017.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM