Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Emílie poteší príjemný jesenný deň

Ak hrmí, keď je mesiac na Strelci, bude hojná úroda po vrchách ale skromná v nížinách. Dnešná pranostika sa veľmi nenaplní, pršať nebude.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Emílie poteší príjemný jesenný deň
Zdroj: TASR

Západ: Polojasno až oblačno, ojedinele zamračené. Najvyššia denná teplota 9 až 12 st. Juhovýchodný vietor do 20 km/h.

Stred: Prevažne polojasno, ráno a dopoludnia miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 8 až 11 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st. Slabý vietor alebo bezvetrie.

Východ: Polojasno až oblačno, ráno a dopoludnia miestami hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa ojedinele udrží aj popoludní. Najvyššia denná teplota 6 až 9 st. Slabý vietor.

Meniny má Emília

Ženské meno Emília má latinský pôvod a v preklade znamená „horlivá, usilovná“. Emílie sú rýchlo reagujúce a zvedavé bytosti. Majú neuveriteľnú pamäť a značnú sumu vedomostí. Chcú mať všetko a najradšej hneď.

Ich štúdium je mierne chaotické, Emílie sa s profesormi neraz škriepia, či dostávajú do nedorozumení. Ženy s týmto menom svoje ambície realizujú najmä v umeleckej oblasti. Emílie sú svojhlavé a priatelia sa len s tými, ktorí sa im páčia, iných viac-menej ignorujú.

Stalo sa doma

1966 – Na Sakrakopci v bratislavskej mestskej časti Rača sa zrútilo ruské lietadlo Il-18 patriace bulharskej spoločnosti. Zahynulo všetkých 74 cestujúcich a osem členov posádky.

1989 – Nežná revolúcia: Na nátlak demonštrujúcich odstúpil predseda Ústredného výboru (ÚV) Komunistickej strany Československa (KSČ) Miloš Jakeš a spolu s ním aj všetci ministri komunistickej vlá­dy.

Stalo sa vo svete

1859 – Britský prírodovedec Charles Darwin publikoval Pôvod druhov (The Origin of Species).

1874 – Joseph F. Glidden si dal patentovať ostnatý drôt.

Skladba dňa

Hudobným oslávencom je Martin Chodúr (1989). Ostravský rodák vyštudoval hru na klarinete na Janáčkovom konzervatóriu v Ostrave. V decembri 2009 sa stal víťazom speváckej súťaže Česká a Slovenská Superstar. V ankete Český slávik Mattoni 2009 sa prekvapujúco stal objavom roka, za rok 2010 skončil na štvrtom mieste. V júni 2010 vydal debutový album pod názvom Let's Celebrate. V závere roka 2012 vydal druhý album s názvom Manifest. Koncertuje so skupinou Mach5.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM