Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Karel Kryl by oslávil 73. narodeniny, meniny má Estera

Dnešná pranostika vraví: "Ak je v apríli krásne, čiste, bude máj nepríjemný iste". Meniny má Estera. Prevažne oblačno. Teploty 9 až 14 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Karel Kryl by oslávil 73. narodeniny, meniny má Estera
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 11 až 14 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Meniny má Estera

Ženské meno Estera je starozákonné, má hebrejský pôvod a význam mena je „hviezda“. Nositeľky tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme aj Esterka, Ester. Meniny oslavujú 12. apríla.

Estery sú dosť uzavreté, plaché a trvá im istý čas, kým zareagujú. Tak ako ich rastlinný totem vinič, aj ony potrebujú oporu, aby sa plne rozvinuli.

Vo svojich názoroch sú Estery rovnako zdržanlivé ako v láske. Ťažko prežívajú sklamanie a neúspech. Medzi ľuďmi hľadajú predovšetkým porozumenie.

Ich zdravie je pevné aj preto, že sú striedme. Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Šťastné farby Estery sú biela a bledomodrá. Ochranné rastliny myší chvost, fialka a mäta, ochranné kamene achát a zafír.

Stalo sa doma

1903 – Narodil sa v Skalici jeden z prvých profesionálnych operetných slovenských hercov, spevák, režisér, veľký elegán a bonviván FRANTIŠEK KRIŠTOF VESELÝ, ktorý bol spolu s Gejzom Dusíkom a Pavlom Braxatorisom spoluzakladateľom slovenskej operety a divadla Nová scéna v Bratislave (1946). Svojím osobitým interpretačným štýlom sa podieľal na vzniku slovenskej tanečnej piesne. Mnohé piesne z dielne Gejzu Dusíka a Pavla Braxatorisa sa v jeho podaní stali šlágrami (napr. Rodný môj kraj, Dedinka v údolí, S tebou pod Tatrami, Saigon, ty mesto krásnych žien). Zomrel 13.3.1977.

1943 – Zomrela v Moravskom Sv. Jáne ľudová speváčka a zberateľka ľudových piesní EVA STUDENIČOVÁ. Narodila sa 21.12.1851.

1960 – Narodila sa Adriena Bartošová, Košice, speváčka a skladateľka.

1962 – Narodil sa v Brezne spevák populárnej hudby, ale aj skladateľ, herec a porotca divácky úspešnej zábavno-súťažnej relácie Superstar, líder skupiny Team PAVOL HABERA.

1977 – Narodil sa v Humennom všestranný hudobník, skladateľ a spevák MARIÁN ČEKOVSKÝ.

2007 – Zomrel v Levoči posledný politický väzeň v Československej socialistickej republike (ČSSR), saleziánsky kňaz ŠTEFAN JAVORSKÝ. Narodil sa 7.12.1924.

Stalo sa vo svete

1606 – Slávna Union Jack sa stala oficiálnou zástavou Veľkej Británie – obsahovala anglickú zástavu (biela vlajka s červeným stredovým krížom sv. Juraja) a škótsku zástavu (modrá vlajka s bielym uhlopriečnym krížom sv. Ondreja). Kráľ Jakub I. nariadil vyvesovanie tejto zástavy na hlavných sťažňoch všetkých lodí svojich poddaných. Jeho nástupca Karol I. to však v roku 1634 obmedzil iba na vojnové plavidlá kráľovského námorníctva.

1945 – Novým 33. prezidentom USA (1945–1953) sa stal demokrat Harry S. Truman.

1961 – O 9:07 hodine moskovského času odštartoval major sovietskeho vojenského letectva Jurij Alexejevič Gagarin zo základne Bajkonur na palube kozmickej lode Vostok 1 na prvý vesmírny let okolo Zeme. Gagarin jeden raz obletel našu planétu vo vzdialenosti 181 až 327 kilometrov od povrchu Zeme a pristál o 10:55 moskovského času na vopred určenom mieste pri Saratove, pričom let trval 108 minút a kozmonaut strávil 75 minút v bezváhovom stave.

1988 – Harvardskej Univerzite udelil americký patentový úrad po prvý raz patent na geneticky manipulovaného vyššieho tvora (transgénnu myš).

1999 – Kanadská speváčka Shania Twain sa stala prvou speváčkou v hudobnej histórii, ktorej dva po sebe idúce albumy sa predali po viac ako 10 miliónov kusov.

2006 – Chýbajúci článok v evolúcii človeka objavil medzinárodný tím vedcov vo východoetiópskej púšti. Asi 4,1 milióna rokov staré fosílie patria primitívnej forme Australopiteka, ktorý sa považuje za predchodcu dnešného človeka.

Skladba dňa

12. apríla 1944 sa narodil v kníhtlačiarskej rodine Karel Kryl, Kroměříž, český pesničkár a básnik. Známy bol svojimi piesňami s údernými textami. Titulná skladba z jeho prvej platne „Bratříčku, zavírej vrátka“ vznikla v roku 1968 po vpáde vojsk do Československa. Dvadsať rokov žil v Nemecku. Zomrel 3. marca v roku 1994 v Mníchove.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM