Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Na Katarínu si pripravte dáždnik, teploty dosiahnu max 10 C°

S dnešným dňom je spojená pranostika: Katarína na ľade, Vianoce na blate. Meniny má Katarína. Zamračené a na západe dážď. Teploty 5 až 10 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Na Katarínu si pripravte dáždnik, teploty dosiahnu max 10 C°
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 7 až 10 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C.

Meniny má Katarína

Krstné meno Katarína je gréckeho pôvodu a znamená „čistá“, „mravná“. Na Slovensku patrí toto meno medzi zaužívané. Jeho nositeľky oslovujeme Katka, Katarínka, Katuška. Meniny oslavujú 25. novembra.

V ženách s menom Katarína prevláda obratnosť, inteligencia, emócie a súcit. Kataríny či Katky sa nedajú ľahko ovplyvniť. Sú introvertky so vzťahovačnými sklonmi. Majú pevnú vôľu, no nie všetky úlohy dotiahnu. Neraz si nestihnú veci dôkladne premyslieť. Veľmi ľahko sa prispôsobujú a neúspechy znášajú pokojne.

Ak sa Kataríny rozhodujú o budúcom povolaní, zvažujú profesiu novinárky, obchodníčky alebo političky. Sú životaschopné, ich zdravie sa však vyznačuje nestálosťou, priveľmi ich ovplyvňujú stavy nálady. Kataríny potrebujú najmä uvoľnenie, odpočinok a veľa spánku.

Ovplyvňuje ich planéta Slnko. Ich šťastné farby sú zlatá, hnedá a žltá. Ochranné rastliny ľubovník a mak, ochranné kamene jantár a olivín.

Stalo sa doma

1672 – Na kôl napichli Gašpara Piku a ďalších 25 účastníkov protihabsburského odboja na Orave.

1903 – Narodila sa v Banskej Štiavnici spisovateľka ETELA SVOBODOVÁ, autorka kníh pre deti a mládež (napr. Strašný byvol Tur, Ondrej Kvetuš). Zomrela 3.8.1986.

1926 – Narodil sa v Závode literárny kritik, prekladateľ a esejista JOZEF BŽOCH.

1929 – Narodil sa v Rybanoch herec JOZEF KRAMÁR.

1992 – Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (FZ ČSFR) schválilo ústavný zákon o zániku spoločnej federácie, ktorý nadobudol platnosť o polnoci z 31. decembra 1992 na 1. januára 1993. Dospelo sa k tomu po komplikovaných rokovaniach. Znamenalo to rozdelenie ČSFR bez referenda. Dňa 31. decembra 1992 – o 24. hodine zanikla ČSFR a následne vznikli dve samostatné republiky – Česká republika (ČR) a Slovenská republika (SR).

2010 – Pod Tureckým vrchom v okrese Nové Mesto nad Váhom za účasti ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Jána Figeľa po takmer polstoročí prerazili prvý železničný tunel na území Slovenskej republiky.

Stalo sa vo svete

1867 – Švédsky priemyselník Alfred Nobel dostal patent na výbušninu dynamit.

1884 – John Mayenberg si nechal v USA patentovať nesladené kondenzované mlieko.

1915 – Český orientalista Bedřich Hrozný oznámil, že rozlúštil chetitské klinové písmo.

1936 – Nemecko a Japonsko podpísali Pakt proti Kominterne. Bola to zmluva o spoločnom boji proti komunistickému nebezpečenstvu a Sovietskemu zväzu.

1963 – V USA na Arlingtonskom národnom cintoríne bol so všetkými vojenskými poctami tri dni po zavraždení pochovaný 35. americký prezident John Fitzgerald Kennedy.

1973 – V Grécku sa uskutočnil nekrvavý prevrat proti prezidentovi Georgiosovi Papadopulosovi.

2001 – Americká Advanced Cell Technology Inc. sa stala prvou organizáciou, ktorá oznámila, že úspešne klonovala ľudské embryo.

Skladba dňa

2014 – zomrel Petr Hapka narodený 13. mája 1944, v Prahe. Bol český skladateľ, hudobník, dirigent a spevák. Zložil hudbu pre vyše 60 českých, slovenských a nemeckých filmov a televíznych seriálov (napr. Perinbaba, Tisícročná včela). Skladal taktiež pre viacerých populárnych interpretov ako napríklad Hana Hegerová, Richard Müller či Václav Neckář, ale aj sám pre seba. Dlhodobo spolupracoval tiež s textárom Michalom Horáčkom.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM